titelbalk
Zeiljacht ÆGIR
Belevenissen aan boord van onze Bavaria 34 Cruiser
Vakantie 2008 - Hollandse kust en Zeeland

18jul Lelystad Houtribhaven - Hindeloopen Marina Late vakantiestart


WindZW 4-5
WeerBewolkt met af en toe zon, 18ºC
Vertrek18:30
Aankomst22:45
Log310,2 - 334,5 (24,3 Nm)


Morgenochtend worden we opgehaald in Workum door Tom en Anouk zodat we samen de kinderen van zeilkamp kunnen halen. De vakantie begint dus hectisch, omdat er van eerder weggaan op het werk weinig terecht is gekomen. Terwijl we op het grootzeil het gat uitwaaien, ruimt Esmi de spullen op en maakt een broodje als avondmaal. Daarna gaat de fok bij en komt de snelheid er goed in. Richting het Vrouwenzand is het vrij scherp, maar eenmaal om de zuiderton heen gaan we met een heerlijk bakstagwindje richting Workum. Omdat het donker wordt en we de ingang niet goed kennen, gaan we naar het vlakbij gelegen Hindeloopen.

080718-01

We zijn op weg

Home Home Home gastenboek19jul Hindeloopen Marina - Workum Sluis Kort maar krachtig


WindW/ZW 6
WeerWolken, zon en regen, 18ºC
Vertrek09:15
Aankomst09:45
Log334,5 - 337,1 (2,6 Nm)080719-01

Anouk haalt ons op

Echt zomerweer hebben we niet en ook de wind staat flink door. We varen Hindeloopen uit en direct daarna het kanaal van Workum weer in. De golven op het IJsselmeer hebben flink opgebouwd, maar daar hebben wij weinig last van. We leggen aan bij de sluis en worden door Anouk opgehaald met de auto die ons naar Langweer brengt. Tom heeft de boot daar liggen en met kinderen varen we met hun boot terug naar Workum. De ene na de andere bui komt over en we worden tot op ons ondergoed nat. Met zijn allen eten we vervolgens bij ons aan boord terwijl het eindelijk droog wordt en we toch nog een prima avond hebben.

080719-02

Zeikweer

Home Home Home gastenboek20jul Workum Sluis - Hindeloopen Marina Terug naar Hindeloopen


WindW 5
WeerRegenachtig, 16ºC
Vertrek11:45
Aankomst12:30
Log337,1 - 339,3 (2,2 Nm)


Vanwege het slechte weer willen we niet veel varen. Er moet nog wel gewassen worden van een week zeilkamp, dus we gaan richting Hindeloopen waar de marina een prima wasserette heeft. We mogen weer aan de kop van de B-steiger afmeren. We tanken water, doen de was en ruimen op terwijl de kinderen lekker zwemmen in het binnenbad. De wind blijft ondertussen toenemen tot een dikke 6 en soms 7. Omdat we flink tegen de steiger worden geblazen, kopen we er een paar extra dikke fenders bij.

080720-01

Kanaal van Workum

Home Home Home gastenboek21jul Hindeloopen Stormachtige dag


WindW/NW 6-8
WeerRegen, 15ºC


Er trekt een echt stormfront over met voor zomerse begrippen erg veel wind. We tikken in de haven de 40 knopen aan, terwijl het voortdurend regent. Afgelopen nacht hadden we een windstoot van ruim 45 knopen op de klok. De weersverwachtingen voor na vandaag zijn duidelijk beter en dat mag ook wel. Met 15 graden is het veel te koud voor de zomer.

080721-01

Veel wind


Home Home Home gastenboek22jul Hindeloopen Marina - Den Oever Marina Eindelijk op weg


WindNW 3-4
WeerBewolkt, later zon, 19ºC
Vertrek12:45
Aankomst16:15
Log339,3 - 353,9 (14,6 Nm)


De wind is behoorlijk gaan liggen en het lijkt wel stil op de haven na al dat gefluit door het want de afgelopen dagen. Na een rustig ontbijt varen we hoog aan de wind richting Den Oever. Het laatste stuk moeten we een paar slagen maken en de geul gaat grotendeels op de motor. We krijgen een mooi plekje in de haven en zien dat de weerberichten steeds beter worden. Morgen gaan we misschien naar zee!

080722-01

Afgelegen haven van Den Oever

Home Home Home gastenboek23jul Den Oever Marina - Den Helder KMJC Het zilte nat


WindNO 1-2
WeerZonnig, 23ºC
Vertrek12:30
Aankomst16:15
Log353,9 - 360,0 (6,1 Nm)
Gps12,9 Nm


De Ægir heeft voor het eerst zout water geproeft! We zijn van Den Oever naar Den Helder gevaren met een stralende zon en bijna geen wind. De grootste afstand hebben we door de stroom afgelegd. Een zeer relaxte eerste "zeereis".


080723-02

De puts is boven water

's Morgens eerst de beste vertrektijd bekeken: 0 tot 3 uur na HW Den Helder. Hoogwater is om 12:55, dus het wordt een middagritje, zeker met de weinige wind die er staat. Ondertussen komt het beloofde zomerweer opzetten. De zon komt door en het wordt eindelijk lekker warm. Robin gaat zijn kruisnet uitproberen in de haven van Den Oever en komt vijf minuten later terug met "Ik ben de puts kwijt". Na een beetje doorvragen blijkt dat hij hem doodleuk te water had gelaten zonder het touw vast te houden en de emmer is gezonken. Gelukkig weet hij nog wel waar op de steiger en het is niet diep. Met de pikhaak kunnen we er precies bij, maar... dan heb je hem nog niet boven. We proberen het een kwartiertje maar krijgen het hengsel maar niet te pakken. Alles moet op gevoel want het zicht in het troebele water is zo'n 20 cm. Op één van de boten op de steiger maakt iemand zich klaar om de mast in te gaan. Zijn vriendin/vrouw mag hem omhoog gaan hijsen. Het is snel duidelijk dat dit niet gaat lukken, dus we zijn maar even gaan helpen. Toen was Job snel boven en weer beneden. We krijgen koffie met koek en een gezellig gesprek als bedankje. Daarna is het weer vissen naar de puts. Uiteindelijk is het Job die ons komt helpen en de puts boven water brengt. Waar een beetje burenhulp als niet goed voor is.


080723-05

We zijn op zout water!

Tegen 12:30 vertrekken we richting sluis. We hebben mazzel en kunnen gelijk aansluiten en mee de sluis in. Het is vrij druk en zoals meestal chaotisch. Één van de schepen voor ons haalt het aloude onbedoelde truukje uit om in de sluis te keren en met de kont naar voren te schutten. Wij kunnen eenvoudig langszij bij een Duitser - waarom moeilijk doen als anderen al aan de kade liggen. Daarna is het de draaibrug van de A7 door en de zeiltjes hijsen. Tegen 13:00 uur zijn we buiten en we hebben direct de stroom mee. De wind is dermate zwak dat we over het water nauwelijks snelheid maken: hooguit 2,5 knopen en later zelfs minder dan 1. Op de GPS gaan we nog steeds met 3,5 tot 4 knopen de goede richting op, dus we blijven lekker zeilen waar steeds meer boten om ons heen de motor bijzetten.
We spelen Rummikub met de kinderen op de buitentafel. Esmi kan zelfs sturen en meespelen tegelijk, zo rustig gaat het allemaal. Na enkele uren dobberen heeft de stroom ons bij Den Helder afgeleverd. We strijken het grootzeil en gaan de haven in. De machtige marineschepen zijn een prachtig gezicht. We draaien direct stuurboord uit en gaan de smalle ingang van de Marina binnen. We hadden gehoord dat deze volledig vernieuwd was, maar daar blijkt weinig van. Na enig zoeken vinden we een steiger en leggen vast. De havenmeester vindt een mooi plekje voor ons aan de steiger.

080723-11

Krabbenjacht

De kinderen kunnen niet wachten en duiken gelijk de bakskist in om de schepnetten en emmers te pakken. Samen met de andere kinderen op de haven is het vervolgens krabbetjes vangen, krabbenrace houden en plezier maken. In 30 jaar is eigenlijk niets veranderd.

Home Home Home gastenboek24jul Den Helder KMJC - IJmuiden Seaport Marina Perfecte zeildag


WindO 3-4
WeerZonnig, 26ºC
Vertrek12:15
Aankomst17:45
Log360,0 - 388,1 (28,1 Nm)
Gps35,2 Nm


De langste reis van de Ægir tot nog toe voert ons naar IJmuiden. Het weer is ideaal: prachtig zomerweer met een heerlijk bakstag windje. We zijn goed op weg richting Zeeland.

Wederom de site de beste vertrektijd bekeken: vertrek rond HW Den Helder (13:00). We willen een beetje op tijd in IJmuiden zijn dus we "smokkelen" een uurtje. Dat doen velen met ons, want we varen met een kleine vloot de haven uit. Natuurlijk komt ook net de veerboot eraan. Deze kruist vlak achter ons langs wat een paar mooie plaatjes oplevert.


080724-03

Voor de Ferry langs

We hebben de wind pal achter en zitten midden in de stroomrafels van de kentering wat zelfs met dit weer een wat onrustig beeld geeft. Als we de hoek om zijn kunnen we koers zetten naar IJmuiden. Het is 30 mijl rechtuit varen met een half tot ruim windje 3, ongelofelijk relaxed varen dus. We lunchen met warme broodjes met worst en genieten van de kust, het mooie weer en natuurlijk van het zeilen zelf. Af en toe komen er vanuit de duinen verradelijke windvlagen die ook nog eens uit een andere hoek komen. We liggen plotseling op één oor en alle losliggende spulletjes zoeken een plaatsje op wat een behoorlijk kabaal geeft. Daarna keert de rust terug. De wind neemt nog iets toe en we spuiten over het water. De GPS komt tot een hoogstgemeten snelheid van 10,3 kts!
Hoewel de reis relatief lang is, hebben ook de kinderen het heerlijk naar hun zin. Robin speelt op zijn Nintendo en Nienke zit buiten en zoekt kwallen met Esmi. We komen een stuk hout tegen dat plotseling onderduikt. Dan beseffen we pas dat het de kop van een zeehond was. Nooit geweten dat die ook voor de Noordzeekust zwommen. IJmuiden komt met zijn Hoogovens in zicht als het nog zeker 10 mijl varen is. We laten ons niet verleiden om op de stomende pijpen af te varen, maar houden koers. De pieren liggen immers ver in zee. We zien de grote zeeboten in- en uitvaren. Dat blijft toch een mooi gezicht. We roepen de Seaport marina aan en mogen zelf een plekje opzoeken aan de M steiger. We vallen midden in de paardenraces, want er wordt een heuse draverij gehouden op de boulevard, recht tegenover onze ligplaats.


080724-06

Robin op zijn Nintendo

Omdat we vrij laat zijn, gaan we lekker uit eten bij het restaurant van de haven. Het smaakt ons heerlijk en met een voldaan gevoel lopen we over de boulevard terug. De kinderen krijgen nog een ijsje - daarvoor hebben ze altijd nog plek - en dan gaan we terug aan boord. We krijgen gasten: Peter en zijn vrouw komen de gennaker brengen die we van hun overnemen. We zijn gelijk in gesprek over zeilen, wedstrijden, natuurlijk de nieuwe bavaria's en alle belevenissen op het water. Echte zeilers hebben altijd wat om over te praten. Voordat het donker wordt hijsen we snel de gennaker nog even - de slurf dan. Het past allemaal prima en het zeil ziet er prima uit. We hopen gauw een foto te kunnen laten zien als het zeil staat.

080724-08

Heerlijk zeilweer

Home Home Home gastenboek25jul IJmuiden Seaport Marina - Scheveningen Jachtclub Nog een perfecte zeildag


WindZO 3-4
WeerZonnig, 25ºC
Vertrek12:45
Aankomst16:30
Log388,1 - 409,3 (21,2 Nm)
Gps26,5 Nm


Vandaag een heerlijk ritje naar Scheveningen. We varen met halve wind bijna de hele weg tegen de rompsnelheid en zijn snel in Scheveningen. Morgen de laatste zeereis naar Hellevoetsluis. Zeeland ligt binnen handbereik.

We worden laat wakker omdat de kinderen ook maar eens uitslapen en onze natuurlijke wekker dus niet afgaat. We gaan met z'n allen douchen en buiten brunchen. Wat is de zomer toch een genot. Daarna haalt Esmi de nodige reserve onderdelen bij de Volvo dealer en als we op weg gaan loopt de stroom al even mee. De wind is weer perfect. Hogerwal, halve wind en een lekkere 3 tot 4 Bft. We stuiven door het water, nog harder dan gisteren en lopen steeds tegen de rompsnelheid. Het is rustig op het water met andere schepen. Wat een verschil met het IJsselmeer. Terwijl IJmuiden uit het zicht verdwijnt glijden Zandvoort, Noordwijk en Katwijk voorbij. De pier van Scheveningen komt in zicht en we gaan ons alweer opmaken om de zeilen te strijken. In ruim 3 uur hebben we bijna 25 mijl gevaren.


080725-05

Samen genieten op zee

Scheveningen is zoals altijd druk, levendig en gezellig. Het is vol in de haven en het ligt weer helemaal volgebouwd. We gaan eerst uitgebreid boodschappen doen bij de Jumbo. Met winkelwagentje gaan we terug de steiger op tot aan de boot. Vijf volle tassen gaan aan boord. We kunnen voorlopig vooruit! 's Avonds spelen we rummikub met de kids en dan is de dag weer voorbij. Het blijft warm en de kinderen hebben moeite om in slaap te komen.

080725-09

Potje Rummikub

Home Home Home gastenboek26jul Scheveningen Jachtclub - Hellevoetsluis Heliushaven Zeeland in


WindW/ZW 2-3
WeerZonnig, 24ºC
Vertrek13:30
Aankomst17:45
Log409,3 - 438,1 (28,8 Nm)


We hebben weer een laat tij, maar gaan iets eerder weg en nemen een beetje tegenstroom voor lief. Er is niet veel wind en het is ook niet bezeild, maar we hijsen toch de zeilen en kruisen naar de Maasmond. We varen op met een bavaria 38 die niet harder gaat dan wij. Deze boot loopt echt prima. Bij de maasgeul is het rustig, alleen een binnenkomend schip dat ons iets ruimte geeft. We waren alweer vergeten hoe groot deze zeeboten zijn.


080726-06

Zeeboot

Na de maasgeul gaan we het Slijkgat in. Over de marifoon is een waarschuwing uitgegeven voor onweer met windstoten tot 50 knopen en dat willen we niet op zee meemaken als het niet nodig is. De wind valt ondertussen helemaal weg, dus op de motor varen we richting de sluis van Stellendam. Op de laptop zien we via buienradar dat het onweer niet hier over komt, dus we varen door naar het veel gezelliger Hellevoetsluis waar we een mooi plekje krijgen in de enorme haven.
Voor vannacht worden meer buien verwacht, dus we zijn blij met onze beschutte ligplaats. De kinderen gaan zwemmen in het al warme water. Morgen eerst op zoek naar waterkaarten van Zeeland.

080726-08

Stuurvrouw

Home Home Home gastenboek27jul Hellevoetsluis Heliushaven - Stad aan 't Haringvliet Atlantica In de molen


WindW/NW 2
WeerZonnig en drukkend warm, 27ºC
Vertrek14:30
Aankomst16:30
Log438,1 - 444,2 (6,1 Nm)
Gps7,5 Nm


's Morgens even lekker douchen in het havengebouw. De haven bestaat uit drie verenigingen en wij liggen in de eerste (vanaf het water). Het is in de vroege ochtend al erg warm. De kinderen gaan na het ontbijt direct zwemmen. Dat zwemplateau bewijst nu zijn dienst wel. Dan gaan we de stad in om een kaart te kopen van Zeeland. We blijken er zelfs twee nodig te hebben van €27,50 per stuk. Dat zeilen blijft maar geld kosten...


080727-01

Lekker afkoelen

We eten een lekker ijsje en gaan dan terug richting de boot. Onderweg komen we langs de molen die open is voor bezichtiging. De kinderen willen graag even kijken en we vallen met ons neus in de boter. De molenaar wil net gaan draaien en is de zeilen op de wieken aan het zetten. We raken aan de praat en krijgen een privé rondleiding. We mogen zelfs helemaal boven in de nok kijken. Stom genoeg hebben we de fotocamera op de boot laten liggen. Helaas.

Als we gaan varen is het al ver in de middag. We willen de gennaker uitproberen en zowel koers als windsnelheid zijn er geschikt voor. Het is best een gepuzzel om alle lijnen goed te zetten, maar het lukt en dan kan de slurf omhoog. We trekken hem open en voor we het weten staat de gennaker. Zelfs met de weinige wind merken we hoeveel kracht er op het zeil staat. We moeten al vrij gauw gijpen en dat lukt met moeite. Achteraf bedachten we pas dat we de gijp beter "achterlangs" kunnen doen in plaats van proberen het zeil binnendoor te halen. we zeilen nog een uurtje verder op de gennaker en hij staat er werkelijk prachtig op. We krijgen zelfs complimenten van een boot die we passeren. Omdat de Haringvlietbrug tussen 16:00 en 18:00 niet draait en je daar niet kunt aanleggen, kiezen we voor een plaatsje langs het Haringvliet. We halen de gennaker binnen, wat pas na enig sjorren lukte, maar daarna heel simpel ging, en draaien de haven van Stad aan 't Haringvliet binnen. Het is een kleine haven met slechts enkele passanten. We krijgen een enorme box toegewezen en hebben een prima plekje voor de nacht.

080727-04

Onze nieuwe genaker

Home Home Home gastenboek28jul Stad aan 't Haringvliet Atlantica - Willemstad Binnenhaven Stille tocht


WindNW 1-2, later windstil
WeerIn de ochtend regen, later opklaringen en zon, 23ºC
Vertrek17:00
Aankomst19:45
Log444,2 - 450,6 (6,4 Nm)
Gps8,8 Nm


's Nachts trekt een zware onweersbui over. Aan de hemel is het een prachtig vuurwerk. Als het dichtbij komt, dan is het bijna over met het onweer. Wat overblijft is zware regen, die onverwacht lang aanhoudt. 's Morgens regent het nog steeds terwijl de weerberichten hoogzomer aangeven - zonnig en warm. We maken er dus maar een rustige ochtend van en gaan winkelen in het dorp. Stad aan 't Haringvliet is uitgestorven. Vele huizen staan te koop en de inwoners zijn over het algemeen bejaard. De buurtsuper is dicht tijdens de lunch en we maken dus maar een rondje door het dorp, over de begraafplaats en langs de kerk. De supermarkt is om 13:00 weer open en blijkt volledig te draaien met geestelijk gehandicapten. Een prachtig initiatief maar je moet geen haast hebben.


080728-02

Waar de tijd stil heeft gestaan

Als 's middags het weer opknapt kunnen we varen, maar de Haringvliet brug draait niet tussen 15:30 en 18:30. We gaan dus vroeg eten en vertrekken om 17:00 voor de brug van 18:30 of 19:00. Op het water blijkt er maar heel weinig wind en die komt pal van achteren. We varen/dobberen richting brug met een gangetje van 2 knopen. Dat lijkt de brug van 20:00 te worden. Als de wind echter helemaal wegvalt gaat de diesel aan en dan blijkt dat we de brug van 19:00 nog makkelijk kunnen halen. We zijn de enigen bij de brug en hij draait dus speciaal voor ons. Daarna motoren we naar de overkant en lopen de haven van Willemstad binnen. Het is heel druk in de haven en we moeten keren om vervolgens achteruit de haven in te varen. Eerste leggen we bij een Belg vast, maar die wil om 6 uur varen, dus we verkassen een plaatsje naar voren. We komen naast de Papillon te liggen uit Lelystad Haven. Deze boot zijn we al diverse keren tegengekomen en ze blijken precies dezelfde route als wij te hebben gevaren op dezelfde dagen. We gaan het dorp in en eten een ijsje en een patatje. Van vroeg eten krijg je 's avonds toch weer trek. Daarna gaan de kids naar bed en zitten we nog heerlijk buiten. 's Avonds is het echt aangenaam. We keuvelen met de buren en de avond wordt al snel nacht. Tijd om naar kooi te gaan want morgen willen een aantal mensen op tijd weg.

080728-07

Onze brugopening

Home Home Home gastenboek29jul Willemstad Over de wallen


WindW/ZW 2-3
WeerZonnig, 24ºC


Als we 's morgens met verse broodjes van de bakker zitten te ontbijten, wil de boot aan de kant graag weg. Het wordt een eindeloos geschuif van boten in de krappe haven met veel hilariteit tot gevolg. Uiteindelijk liggen wij aan de kant en dat bevalt ons eigenlijk wel.


080729-01

Geschuif met boten

Ook de kinderen willen graag een dagje blijven, dus we maken er een ligdag van. We brengen de dag door met spelletjes, computeren, lezen, film kijken op de laptop en stenen schilderen. 's Middags maken we een wandeling over de wallen - dat heeft in Willemstad een hele andere betekenis dan in Amsterdam - en bekijken de historische verdedigingswerken. Morgen gaan we weer varen en proberen de Grevelingen te bereiken.

080728-13

Historisch Willemstad

Home Home Home gastenboek30jul Willemstad Binnenhaven - Sint Annaland W.S.V. Sluisperikelen


WindNO 1
WeerZonnig en drukkend warm, 29ºC
Vertrek10:30
Aankomst16:15
Log450,6 - 466,2 (15,6 Nm)
Gps19,5 Nm


We ontbijten deze keer met verse croissants, net uit de oven bij de bakker. Daarna maken we ons klaar om te vertrekken. We zeilen het korte stukje haringvliet naar de Volkerrak sluis met de genua. We waaien in een half uurtje naar de sluis waar de rest al ligt te wachten, waaronder onze buren in Willemstad, de Crikey VI. We kunnen allemaal met de eerstvolgende schutting mee, dat valt niet tegen midden in het seizoen. In de sluis wisselen we email adressen uit met de belofte om na de sluis foto's van elkaars schip onder zeil te maken. Dat lukt, maar het zeilen zelf niet want de wind zakt steeds verder in om het tenslotte helemaal op te geven. De Volkerrak is vies van de algen, maar onze boot nog viezer, dus ik maak van de gelegenheid gebruik om schoon schip te maken. Helaas vergeet ik een openstaand raam, waar het binnen nogal nat wordt. De kussens dus naar buiten om te drogen.


080730-07

Sprong in het diepe

Bij de Krammer komen we precies aan als iedereen losmaakt om te gaan schutten. Ook hier kunnen we direct mee, wat een luxe. Daarna draaien we de bocht om richting Bruinisse. Als we naderbij komen lijkt het alsof er een nieuwe haven aan de zuidkant is gebouwd. We checken onze (nieuwe) kaarten, maar daar staat niks op. Het blijkt afgeladen vol te zijn met schepen die naar binnen willen. Dit is voor ons het sein om om te draaien. Zo leuk is de Grevelingen nou ook weer niet. We bellen de haven van Sint Annaland om te vragen of we met onze diepgang terecht kunnen. Dat is geen probleem, dus we zetten koers naar de Krabbenkreek. Zodra we vastliggen gaat het zwemplateau uit en liggen de kinderen in het water. Het is dan ook de hele dag al ontzettend warm en het zoute water koelt heerlijk af. Zelfs wij gaan het water in en genieten van de frisse duik. Onze buren in deze haven hebben ook twee kids van ongeveer dezelfde leeftijd en al gauw spelen ze samen. Ze varen in de rubberboot, spelen met de bal in het water en zitten elkaar achterna. Wat hebben die gasten een plezier.
Na het eten gaan we naar het strand naast de haven waar Robin zijn grote vakantiehobby kan uitoefenen: zandkastelen bouwen. Omdat het eb is, wordt het vooral een modderpoel met een erg zwart jongentje. Dat is gauw opgelost onder de douche.


080730-15

Spelen in de modder

De Grevelingen slaan we over, dus waarschijnlijk gaan we morgen richting Oosterschelde. Hopelijk komt er eindelijk wat wind, want als motorboot hebben we Zeeland nu wel genoeg gezien.

Home Home Home gastenboek31jul Sint Annaland W.S.V. - Wemeldinge Jachthaven Een warme dag


WindZO 2
WeerZon, zon en nog meer zon, 30ºC
Vertrek13:15
Aankomst17:00
Log466,2 - 477,8 (11,6 Nm)
Gps12,1 Nm


Het ontbijt is nog niet binnen of de kinderen liggen alweer in het water. Zelfs 's morgens is het al erg warm. Robin en Nienke gaan met de buren mee naar het strandje. Esmiralda en ik gaan ondertussen boodschappen doen in het dorp. We nemen echte bolussen mee en ijsjes voor iedereen. Zelfs Joep, de hond van de buren krijgt er één. De tijd vliegt en we verlaten het strand om de boot klaar te maken voor de volgende reis richting Goes of Wemeldinge. We zeilen de Krabbenkreek uit - er lijkt eindelijk wat wind te zijn, maar als we ingehaald worden door een boot die voor anker ligt, moet toch echt de motor even bij. Als we de kreek uit zijn kunnen we zeilen met ruime wind. Na enige tijd komt er iets meer wind en kunnen we lekker zeilen. We blijven aan de verkeerde kant van de vaargeul en moeten een beetje tussen de tegenliggers door laveren, maar het is niet druk dus dat lukt allemaal wel.


080801-01

Zwemmen blijft leuk

Dan draaien we de geul richting Wemeldinge in en komen scherp aan de wind te zeilen. Het is allemaal net bezeild en de weinige wind is door de richting net voldoende om ons met een knoopje of 3 richting ons doel te voeren. Zodra we vastliggen gaat het zwemplateau omlaag en liggen de kinderen weer te spartelen in het heldere water. Ook ikzelf neem een verfrissende duik. We eten vanwege het warme weer stokbrood met sateh en kroepoek en dat smaakt heerlijk. De kinderen hebben moeite om in slaap te komen vanwege de warmte en de drukte van de dag. Als de avond valt wordt het echter stil onderdeks.

Home Home Home gastenboek01aug Wemeldinge Oma dag


WindZW 2/3
WeerZonnig, 28ºC


's Nachts trekt een zwaar onweer over. We horen buiten de donder om zware knallen waarvan we pas de volgende dag de oorzaak achterhalen: hagelschoten om de oogst van de fruittelers te beschermen. De volgende morgen schijnt gelukkig de zon alweer. Na het ontbijt gaan we op bezoek bij mevrouw Minnaart, de moeder van Elly. Ook Elly zelf en Oma Speksnijder komen toevallig op bezoek. Wij gaan boodschappen doen in het dorp en daarna brengt Elly ons allemaal naar de haven want ze wil graag de Ægir zien. Oma en mevrouw Minnaart zoeken een lekker plekje uit de wind bij "de Optimist" en genieten van een kopje thee en een broodje kroket. Als we terugkomen van de boot dan trakteert Elly ons ook op een broodje kroket. We besluiten te blijven, want Ton en Joke komen een weekendje meezeilen. Tegen half zes arriveren ze. We eten een heerlijke vispasta die Esmi zelf samengesteld heeft omdat we in de winkel niet alle ingrediënten konden vinden. Het blijkt een heerlijke combinatie. 's Avonds gaat Esmi met Joke nog even naar mevrouw Minnaart en Oma.

080801-04

Op bezoek

Home Home Home gastenboek02aug Wemeldinge Jachthaven - Veere Jachtclub Verdwaald op het Veersche meer


WindZW 4-6
WeerEerst zonnig, later bewolkt en reganachtig, 21ºC
Vertrek10:45
Aankomst16:15
Log477,8 - 499,4 (21,6 Nm)
Gps24,2 Nm


We willen vandaag een rondje over de Oosterschelde maken om vervolgens naar Goes te varen. De ochtend is veelbelovend met een zonnetje en een lekker windje. Als we de haven uitkomen zien we bij de groene boei een paar zeehonden spelen. We varen erheen, maar ze duiken onder en komen niet meer terug. We keren om en varen richting de Zeelandbrug. De bakstag wind duwt ons over het water en neemt steeds meer toe. Als we omdraaien bij de brug zetten we een rif, maar de wind haalt uit richting de 25 knopen en we draaien ook een deel van de fok weg. Dan ligt het schip wat beter op het roer en aan de hogerwal kunnen we goed varen. Het is druk en we moeten kruisen, dus we hebben het er maar druk mee. Ton stuurt grotendeels terwijl Esmi en ik de zeilen bedienen.


080802-06

Oma Joke

We duiken het gat in richting Goessche sas - althans dat denken we. In de sluis komen we er achter dat we richting het Veersche meer aan het schutten zijn. We maken van de nood een deugd en veranderen ons reisdoel in Veere. Na de sluis zeilen we een groot stuk op de fok. Als we tegen de wind in moeten, gaat het zeil omlaag en doen we een stukje op de motor. Het laatste deel gaat weer op de fok en dan is Veere alweer in zicht. We krijgen een plekje waar we precies tussen passen en liggen drie dik naar de kade. 's Avonds worden we mee uit eten genomen door Ton en Joke. We genieten van Mosselen en Robin van een "Tongvis" (Zeetong). Het is heerlijk en we zitten ruim 3 uur te tafelen. Helaas is het weer steeds slechter geworden en in de regen lopen we terug naar de boot.

080802-10

Heerlijk uit eten

Home Home Home gastenboek03aug Veere Jachtclub - Wemeldinge Jachthaven Stevige zeildag


WindZW 4-5
WeerRegenachtig met buien, 21ºC
Vertrek10:45
Aankomst14:00
Log499,4 - 513,3 (13,9 Nm)
Gps15,9 Nm


Het lijkt 's morgens redelijk weer en we ontbijten buiten. Al snel verplaatst zich dat naar binnen, want het begint te spetteren. Zodra alles binnen is, houdt het weer op. Typisch hollands weer dus. We gaan redelijk op tijd weg en zetten dit keer het volle tuig. We zeilen heerlijk over het Veersche meer totdat zich nieuwe buien aandienen. Eerst alleen de regenjas aan, maar al gauw staan we met volledig pak in de regen en zitten de rest binnen. De wind wordt weer vlagerig en we moeten opletten om niet uit het roer te lopen. Plots zien we om de hoek de brug van de sluis en in een hoosbui halen we het zeil naar beneden. Na de schutting is het droog en gaan we eerst op alleen de fok naar buiten.


080803-03

Aan alle kanten water

Als we op de Oosterschelde zijn gaat het grootzeil erbij en dan spuiten we vooruit. We lopen tegen de 8 knopen op het log en Goessche sas schiet voorbij. Niet lang daarna komt Wemeldinge alweer in zicht. We strijken de zeilen en Esmi belt vast de havenmeester voor een box. We liggen weer in de binnenhaven, maar nu aan de achterkant. Met laag water blijft slechts een smalle doorvaart over. we wurmen ons naar binnen en leggen vast. Het is opnieuw gaan regenen en dat lijkt niet meer op te houden. Ton en Joke blijven nog voor het avondeten en gaan dan weer huiswaarts. Helaas hebben ze niet van het mooie weer mogen genieten dat wij zo lang gehad hebben.

Home Home Home gastenboek04aug Wemeldinge Jachthaven - Volkerrak Sluis Dagje sluis


WindW 4-6
WeerZonnig met wolkenvelden, 24ºC
Vertrek09:45
Aankomst22:15
Log513,3 - 535,7 (22,4 Nm)
Gps25,4 Nm


Vanwege de voorspelde harde wind gaan we binnendoor naar Stellendam in plaats van buitenom. Als we de haven uitvaren zien we witte kopjes op de Oosterschelde, maar de wind lijkt mee te vallen. We hijsen het volle tuig en dat blijkt iets te enthousiast. Het eerste deel is scherp aan de wind en we trekken de boot zover onder helling dat het water over de gangboorden loopt. Zo schuin hebben we nog niet gevaren en echt comfortabel is het niet. We minderen zeil en dan gaat het veel beter. De snelheid loopt over de grond op tot boven de 9 knopen. Dan draaien we de Keeten op en krijgen de wind pal achter. We gaan "lui" zeilen en strijken het grootzeil. Op alleen de fok varen we toch nog snel de Keeten en Zijpe af en tegen het middaguur leggen we aan bij de Krammersluizen. We gaan eerst even lunchen.


080804-05

Bootjes kijken op de sluis

Als we de sluis in willen varen komt er net een armada van schepen binnen die direct voor de ingang gaan liggen. Met de sterke rugwind wordt het een rommeltje en wij blijven maar even liggen. De harde westenwind nodigt ook niet uit om de Haringvliet over te steken, dus we verleggen ons reisdoel naar de Volkerrak. We lopen naar de sluis en bekijken de taferelen. Een motorboot vaart een behoorlijke schade aan zijn voorligger en we zijn blij dat wij daar niet liggen. Tegen de avond neemt het snel af met de drukte. We schutten de Volkerrak op en gaan aan de andere kant liggen voor het avondeten. Na het eten - het is inmiddels half acht - varen we op het fokje naar de Volkerraksluizen. Het is heerlijk rustig op het water en we zien een prachtige zonsondergang. We schutten in de schemering en leggen achter de sluis vast aan een grote motorboot. Snel daarna gaan we allemaal naar bed. Morgen wacht ons een lange dag.

080804-07

Stille avond

Home Home Home gastenboek05aug Volkerrak Sluis - Scheveningen Jachtclub Heksgolf


WindZW 3-4
WeerZonnig, later bewolkt en motregen, 23ºC
Vertrek09:30
Aankomst12:30
Log535,7 - 571,0 (35,3 Nm)
Gps46,2 Nm


We worden vrij laat wakker, dus snel aankleden en ontbijten. We maken los om de brug van 10 uur te halen. Na de brug varen we hoog aan de wind langs Tiengemeten. Daarna gaan we nog hogerop en moeten knijpen om de boeien te halen. Dan ruimen we weer richting Hellevoetsluis. Tegen 12 uur maken we vast in de gemeentehaven van Hellevoetsluis. We gaan boodschappen doen, maar gaan eerst uitgebreid lunchen op het terras in de stad. Pannekoeken en lekkere broodjes gaan er wel in maar het duurt langer dan gedacht. Het boodschappen doen slaan we dus maar over en tegen 14:30 maken we los.


080805-02

Pannekoeken lunch

We motoren pal tegen de wind in naar Stellendam en zijn tegen 16 uur buiten. Het eerste stuk het Slijkgat uit moeten we motorsailen tegen wind en stroom in en dat duurt lang. Als we eindelijk bij de SG4 zijn en de koers naar de Maasmond verleggen blijkt er maar weinig wind te zijn. De golfslag van de harde westenwind van gisteren staat nog wel door en de kinderen worden vrij snel zo misselijk dat voor het eerst de emmer bovendeks moet komen. We zetten de motor aan en eten een broodje warme worst. Het gaat al snel beter met ze. We naderen de Maasgeul en roepen de verkeersleiding op. Het is druk en we moeten uitwijken voor een binnenkomend vrachtschip. Daarachteraan steken we over achter een gigantisch containerschip. Als we denken dat we vrij zijn, zien we opeens de hekgolf van dit containerschip op ons afkomen als een bruisende muur van water. We worden opgetild en in een soort vrije val neergesmeten in het golfdal. Zo'n golf hadden zelfs Esmi en ik niet eerder meegemaakt. Robin vond het "cool" en Nienke "best wel eng". In ieder geval is iedereen opgewonden en is de zeeziekte geheel vergeten. We zetten de motor uit en zeilen het laatste stuk naar Scheveningen. Het begint te motregenen en de meesten duiken naar binnen. Scheveningen komt, mede door de sterke stroom, toch nog snel dichterbij. Kort voor het donker maken we vast. Morgen het vroege tij voor het laatste stukje Noordzee.

080805-09

Heksgolf

Home Home Home gastenboek06aug Scheveningen Jachtclub - Muiden KNZ&RV Terug naar ons IJsselmeer


WindZW 2-4, later variabel 2
WeerZonnig met stapelwolken en benauwd, 27ºC
Vertrek06:15
Aankomst16:45
Log571,0 - 608,5 (37,5 Nm)
Gps48,5 Nm


Om 6 uur staat de wekker en een kwartiertje later maken we los om de haven van Scheveningen uit te varen. Buiten loopt de stroom alweer de goede kant uit. Samen met onze buurman zijn we de eersten die buiten zijn. We maken een prachtige zonsopgang boven Den Haag mee en genieten van de vroege rust. Buiten de pieren staat trouwens een rare golfslag die daarna gauw weer afneemt. Als de kinderen wakker worden zijn we al een half uurtje op weg. Ze zijn beiden al gauw weer misselijk, waarschijnlijk van de golven voor de havenmond. Na een boterhammetje gaat het al veel beter. Helaas is de wind zwak en lopen we slechts 2 mijl op het log. Op de GPS komen we toch nog boven de 5, dus we blijven lekker zeilen. Esmi maakt een omelet en we ontbijten op zee.


080806-01

Vroege vogels

De wind neemt wat toe en langzaamaan komt de gang erin. We zien in de verte de torens van de Hoogovens opdoemen en tegen 11 uur lopen we tussen de pieren van IJmuiden door. We varen verder naar de sluis en tegen kwart voor 12 varen we het Noordzeekanaal op. We proberen af en toe wat te zeilen, maar zoals altijd valt het tegen op het Noordzeekanaal en is het vooral motoren en de kilometerbordjes aftellen. Als we het IJ oversteken hebben we het inmiddels behoorlijk warm gekregen want de zon brand en het is benauwd. Om kwart voor 3 zijn we bij de Oranjesluizen. We kunnen meteen mee en halen zo de brug van 3 uur nog (Schellingwoude). Dan begint het laatste stukje van de reis naar Muiden. We zeilen weer en doen over dat korte stukje nog anderhalf uur. We meren voor deze keer af bij de Koninklijke en liggen 100 meter van de Groene Draeck. 's Avonds eten we op het terras bij Ome Ko (aan de sluis) nadat we eerst uitgebreid gedoucht hebben. De KNZRV heeft misschien wel de beste douches van alle havens in Nederland.

080806-09

Het welbekende Muiderslot

Home Home Home gastenboek07aug Muiden Slot


WindWindstil, N 4-5, W 2-3
WeerZware onweersbuien met opklaringen, 23ºC080807-01

Noodweer

's Morgens breekt tijdens het ontbijt een enorm noodweer los waarbij het zo donker wordt dat de straatverlichting aan gaat. We hadden de bui al zien aankomen op buienradar.nl en wilden nog niet varen. Als de bui over is, steekt een harde noorderwind op die pal tegen de richting van de wolken in is. Een vreemd verschijnsel dat ik nog niet eerder ben tegengekomen. We bezoeken het kasteel Muiderslot en tijdens het bezoek komt wederom een zware bui over zodat we ons bezoek wat rekken. Daarna eten we een broodje en halen boodschappen. Varen zit er niet meer in voor vandaag. We eten Pizza uit de oven en bereiden ons voor op de thuisreis morgen. De vakantie zit er bijna op.

080807-07

Slotheer en dame

Home Home Home gastenboek08aug Muiden KNZ&RV - Lelystad Houtribhaven Home sweet home


WindZW 4-5, later N/NW 5-6
WeerZware buien met opklaringen, 20ºC
Vertrek08:45
Aankomst13:00
Log608,5 - 625,3 (16,8 Nm)
Gps19,0 Nm


We kijken 's morgens naar de voorspellingen en die doen ons besluiten om snel weg te gaan. De wind zal 's middags naar het Noorden gaan draaien en toenemen tot windkracht 6 en dat is niet echt gunstig voor de terugreis. We hebben de wind eerst pal achter en varen alleen op het grootzeil. Naast ons zien we een bui steeds zwarter worden en gelukkig voor ons langs trekken richting Lelystad. We varen met ruime wind langs de dijk en lopen tussen de 4 en 5 mijl op alleen het grootzeil. Opnieuw komt een bui voorlangs zetten en nu pikken we het staartje mee, nauwelijks voldoende om de banken nat te maken.


080808-01

Heftige bui

Ook achter ons ontwikkelt zich een enorme bui, terwijl de wind steeds verder afneemt. We lopen via het meest zuidelijke gaatje binnen langs Lelystad-Haven. De vakantie zit er vrijwel op. We gaan nog even de sluis door en dan is het rechtsaf de eigen box in. De wind is inmiddels naar het noordwesten gedraaid. We zetten nog even het grootzeil op om te drogen, maar dat moet vrij snel weer naar beneden. We zetten snel de huik eroverheen en de hoes over de genua en dan barst de volgende bui los. Binnen heeft Esmi worstjes gebakken en alsof het zo moest zijn - als de worstjes warm zijn is het gas op. Na de bui gaan we eerst de verjaarscadeautjes voor de kinderen kopen in de stad en dan is het inpakken en schoonmaken. De vakantie is voorbij!

080808-04

Onze paal

Home Home Home gastenboek