titelbalk
Zeiljacht ÆGIR
Belevenissen aan boord van onze Bavaria 34 Cruiser
Voorseizoen 2009

11apr Lelystad Houtribhaven - Enkhuizen Buitenhaven


WindWindstil later Oost 3-4 afnemend 1-2
WeerWisselend bewolkt, 21ºC
Vertrek11:00
Aankomst15:45
Log683,1 - 695,4 (12,3 Nm)


Eerste tocht na de winter. Direct prachtig weer, maar weinig wind. Geen bijzonderheden.

Home Home Home gastenboek12apr Enkhuizen Buitenhaven - Hoorn Gemeentehaven


WindN/NW 2-3
WeerWisselend bewolkt, 20ºC
Vertrek11:00
Aankomst13:45
Log695,4 - 705,1 (9,7 Nm)


Eerste paasdag is prachtig (hoogste temperatuur in 25 jaar). Wederom gaat het langzaam maar het heerlijke weer vergoed veel. De zon komt pas door als we vlak bij Hoorn zijn.

Home Home Home gastenboek13apr Hoorn Gemeentehaven - Lelystad Houtribhaven


WindNW 2-3
WeerZonnig, 20ºC
Vertrek10:15
Aankomst16:45
Log705,1 - 719,9 (14,8 Nm)


Tweede paasdag is er wederom erg weinig wind. Lelystad is pal voor de wind. We kruisen af om de genua een beetje vol te houden. Vlak voor Lelystad is de wind ineens Oostelijk; het blijft een raar verschijnsel in dat gebied. Zicht is zeer matig. We zien de paal pas als we zo'n 2 tot 3 mijl ervandaan zijn.

Home Home Home gastenboek24apr Lelystad Houtribhaven - Urk Gemeentehaven


WindOost 4-5, afnemend 2-3
WeerZonnig, 15ºC
Vertrek19:30
Aankomst21:30
Log719,9 - 728,3 (8,4 Nm)


Vanwege feestjes en partijen een kort weekendje. Kinderen willen graag op het strand spelen, dus we gaan naar Urk. Komt ook goed uit, want het is al laat als we vertrekken. Heerlijk zeilweer, maar bij de ondergaande zon valt ook de wind weg.

0424-1

Het wordt al laat

Home Home Home gastenboek25apr Urk Gemeentehaven - Lelystad Houtribhaven


WindZ/ZO 4-5, in vlagen 6
WeerZonnig, 16ºC
Vertrek13:00
Aankomst15:30
Log728,3 - 739,3 (11,0 Nm)0425-1

Vliegeren

Het is heerlijk weer in de haven en we vertrekken eigenlijk te laat. Het voorspelde draaien en toenemen van de wind gebeurt eigenlijk zodra we buiten de pieren van Urk zijn. Met wind tegen en vol tuig lopen we steeds vaker uit het roer. Rif gezet en dat gaat beter. Later wordt het vlagerig en lopen we wederom uit het roer. Soms windshifts van meer dan 30 graden in vlagen. We zetten de genua iets minder strak en dat helpt geweldig. Windmeter geeft geen snelheid meer aan, wel richting. Geen idee wat er aan de hand is.

0425-2

Spelen op het strand

Home Home Home gastenboek30apr Lelystad Houtribhaven - Urk Gemeentehaven


WindVar. 1-3
WeerZonnig, 18ºC
Vertrek11:30
Aankomst15:00
Log739,3 - 748,5 (9,2 Nm)


Het vriendinnetje van Nienke, Britt, is een paar dagen mee. We gaan weer naar Urk, koninginnedag vieren. We vertrekken veel te laat nadat we eerste de steiger hebben geboend en katrollen gekocht hebben voor de Genaker. Er is nauwelijks wind en nog tegen ook. We kruisen en komen maar langzaam vooruit richting Urk. Dan draait de wind gunstiger, maar neemt nog verder af. Urk is bezeild, maar snelheid daalt tot 1 knoop. Een uurtje later neemt de wind weer wat toe en uiteindelijk zeilen we heerlijk naar Urk. De windmeter heeft het nu overigens helemaal begeven en geeft alleen nog maar streepjes aan. De festiviteiten zijn helaas sober vanwege het drama in Apeldoorn met de aanslag op de koninklijke familie.

Home Home Home gastenboek01mei Urk Gemeentehaven - Enkhuizen Buitenhaven


WindNW 1-3
WeerZonnig, 19ºC
Vertrek13:00
Aankomst17:00
Log748,5 - 760,2 (11,7 Nm)


Weinig wind, vooral in de ochtend. Als het een beetje begint te waaien, vertrekken we. Enkhuizen is niet bezeild, maar later draait de wind de goede richting uit. We pakken net de kop van het Enkhuizerzand en kunnen precies langs de boeienlijn varen. Dan draait de wind iets terug en moeten we kruisen. Het laatste stuk staat er een lekker windje en maken we eindelijk een beetje vaart. Enkhuizen is druk. In de buitenhaven liggen de schepen tot 8 dik en dat is vrij veel zo vroeg in het jaar.

0502-1

Op de uitkijk

Home Home Home gastenboek02mei Enkhuizen Buitenhaven - Medemblik Westerhaven


WindVar. 1-3
WeerZonnig met wolkenvelden, 18ºC
Vertrek13:00
Aankomst17:00
Log760,2 - 769,8 (9,6 Nm)


Alweer weinig wind. Helaas iets meer bewolkt dan gisteren en toch wat frisser. We besluiten aan de noordkant te blijven en eenmaal buiten kiezen we voor Medemblik dat bezeild lijkt. De wind is soms erg zwak zodat we meer dobberen dan zeilen. Er komen weer vele stokkenboten langs - schepen met mast maar zonder zeilen die ronkend op weg zijn naar een volgende haven. Dan komt er weer wind en lopen we zo'n 4 knopen richting Medemblik. De boten voor ons vallen ineens sterk af en de windmolens op de kant geven een windrichting pal tegen aan. Even later heeft de windshift ook ons gevonden en moeten we bijna 30 graden vallen. Kruisend doen we het laatste stukje naar Medemblik en eigenlijk is het heerlijk zeilen dan. In de stad kiezen we voor de Westerhaven achter de brug. De box die we toegewezen krijgen blijkt te klein. Hij is lang en breed genoeg, maar... niet diep genoeg. We krijgen een ander plekje langs de kant en daar liggen we prima. De kinderen kunnen heerlijk spelen op het gras en in de speeltuin en maken vriendjes met de kids van andere boten. Het is nog precies hetzelfde als toen wij zelf klein waren.

Home Home Home gastenboek03mei Medemblik Westerhaven - Lelystad Houtribhaven


WindZW 2-3, toenemend 4-5
WeerBewolkt met buien, 18ºC
Vertrek10:45
Aankomst14:45
Log769,8 - 790,6 (20,8 Nm)


De voorspellingen geven redelijk veel wind en we besluiten op tijd weg te gaan want het is een flinke rit terug naar huis. Buiten de haven lijkt het mee te vallen, maar al gauw neemt de wind toe en komt de vaart er flink in. We zeilen in vol ornaat: pakken en zwemvesten aan. Enkuizen passeren we met ruim 7 knopen op de GPS. Bij de kop van het Enkhuizerzand zetten we een rif en gaan scherp aan de wind varen. Het is erg vlagerig, maar we komen steeds meer onder de luwte van de dijk waardoor de golfslag afneemt en het zeilen weer comfortabeler wordt. Het laatste stukje gaat op alleen het grootzeil; we lopen nog steeds 5 knopen en dat met een rif! In nog geen 4 uur tijd hebben we de reis volbracht. We zijn weer heerlijk uitgewaaid.

Home Home Home gastenboek21mei Lelystad Houtribhaven - Hindeloopen Marina


WindWNW 3-4, toenemend 5
WeerBewolkt, later zonnig, 18ºC
Vertrek11:30
Aankomst16:00
Log790,6 - 814,0 (23,4 Nm)


Deze keer heeft Robin een vriendje mee aan boord, Job. We hebben een lang hemelvaartweekend voor de boeg en we beginnen rustig met een ruim, zwak briesje. De Genaker gaat erop met onze nieuwe katrollen en dat gaat eigenlijk perfect. Al gauw moet het zeil er echter weer af. We gaan scherper varen en de wind draait en neemt flink toe. We lopen al gauw zo'n 6 tot 7 knopen. We besluiten richting Stavoren / Hindeloopen te gaan. Voorbij de kop van het Enkhuizerzand is het scherp aan de wind en knallen we flink door de golven. Dan draaien we om Stavoren heen en wordt de wind een stuk ruimer. We spuiten vooruit en gaan Stavoren voorbij, want de kinderen willen graag naar Hindeloopen om te zwemmen. Het weer is ondertussen flink opgeklaard terwijl de wind nog verder toeneemt tot kracht 5. De invaart bij Hindeloopen is daardoor nogal hobbelig, maar binnen de pieren is alle leed geleden. We genieten van het prachtige weer en eten laat buiten. Het lijkt wel zomer!

Home Home Home gastenboek22mei Hindeloopen


WindWest 5
WeerWisselend bewolkt met zon en buien, 17ºC


De dag begint zonnig, maar dan komt een bui over met veel wind en regen. De kinderen willen graag zwemmen en we besluiten om een dagje te blijven liggen. Tijd om het dek weer eens goed te schrobben en alle vogel- en spinnepoep te verwijderen - voor zolang het duurt.

Home Home Home gastenboek23mei Hindeloopen Marina - Stavoren spoorhaven


WindZuid 1-2, later windstil
WeerZonnig, 20ºC
Vertrek12:30
Aankomst16:00
Log814,0 - 821,1 (7,1 Nm)


De bedoeling is om naar Urk te gaan, maar er is veel te weinig wind. We kruisen langzaam richting Stavoren en als de wind geheel wegvalt, besluiten we om de spoorhaven in te varen en het erbij te laten voor vandaag. De spoorhaven is weer ouderwets gezellig druk en het mooie weer doet de rest.

Home Home Home gastenboek24mei Stavoren spoorhaven - Lelystad Houtribhaven


WindWest tot Noordwest 2-3
WeerZonnig, 22ºC
Vertrek10:00
Aankomst16:00
Log821,1 - 840,3 (19,2 Nm)


Het eerste stuk loopt prima met halve wind, maar na de kop van het vrouwenzand draaien we en krijgen de wind pal achter. De Genaker gaat er op met alle andere zeilen eraf en dat gaat prima. We gijpen twee keer zonder problemen. Dat is dus niet zo moeilijk als we dachten. De vereniging komt terug van het pinksterweekend Terschelling en overal om ons heen zien we gekleurde zeilen: Genakers, Spinakers, Reachers enz. Een fraai gezicht.Bij het Enkhuizerzand is het water zo helder dat we de bodem kunnen zien. Dat hebben we nog nooit meegemaakt en we zeilen toch al zo'n 30 jaar op het IJsselmeer.

Home Home Home gastenboek29mei Lelystad Houtribhaven - Hindeloopen Marina


WindN/NO 3-5
WeerZonnig, 21ºC
Vertrek17:00
Aankomst23:15
Log840,3 - 869,5 (29,2 Nm)0529-1

Op weg naar het pinksterweekend

Als organisatoren van het pinkersterweekend moeten we tijdig aanwezig zijn. We gaan dus al op vrijdag weg. De kinderen worden morgen door Ton en Joke gebracht, dus we zijn met z'n tween vandaag. Tot het Vrouwenzand moeten we kruisen en we zetten een rif voor het comfort, dat er later met afnemende wind weer uit gaat. In de schemering komen we aan in Hindeloopen en na een borrel bij de Cayenne gaan de oogjes vrij snel dicht.

Home Home Home gastenboek30mei Hindeloopen


WindNO 4-5
WeerZonnig, 23ºC


De deelnemende schepen komen vandaag aan en wij zorgen voor de ontvangst. Het evenement is druk bezocht met ruim 50 schepen en het is een heel gedoe om iedereen zijn box te wijzen en te verwelkomen. 's Avonds diner en daarna een gezellig feest met een prima band. Het is gelukkig prachtig weer en alles loopt soepeltjes. De dag vliegt voorbij.

0530-1

Gezellige feestavond

Home Home Home gastenboek31mei Hindeloopen Marina - Hindeloopen Marina


WindN/NO 3-5
WeerZonnig, 23ºC
Vertrek10:00
Aankomst15:30
Log869,5 - 894,8 (25,3 Nm)


We mogen onze beker verdedigen in de pinksterwedstrijd. Vanwege de organisatie verloopt het aan boord nogal rommelig. De start is redelijk licht met een flauwe 3 beaufort, maar al gauw neemt de wind toe en wordt het zeer sportief zeilen met de gangboorden in het water. De kinderen geven geen krimp en doen lekker mee met de wedstrijd. We eindigen als derde in onze klasse, een resultaat waar we niet ontevreden mee zijn. Terug de haven in is een ware optocht van Bavaria's door de smalle geul. Het eten in De Foeke valt helaas zwaar tegen. Er is veel te weinig van zowel eten als drinken en er is te weinig personeel. Gelukkig maken de deelnemers er zelf nog wat van.

0531-1

Zeilwedstrijd met licht weer bij de start

Home Home Home gastenboek01jun Hindeloopen Marina - Lelystad Houtribhaven


WindN 4-5
WeerZonnig, 24ºC
Vertrek13:00
Aankomst18:00
Log894,8 - 919,9 (25,1 Nm)


Heerlijk ontbijt in Sailor's Inn. Afscheid nemen van deelnemers en opruimen. Daarna terug naar Lelystad, want morgen moet er weer gewerkt worden. Wind is pal achter, dus alleen op grootzeil waaien we naar huis. Laatste stukje gaat de fok erbij en dan gaat het helemaal hard.

Home Home Home gastenboek19jun Lelystad Houtribhaven - De Blocq van Kuffeler W.S.V.


WindW 5-6
WeerBewolkt met af en toe zon, 18ºC
Vertrek18:30
Aankomst21:15
Log919,9 - 930,8 (10,9 Nm)


We gaan de boot als slaapplaats voor het bedrijfsuitje gebruiken en gaan op weg naar Muiden. Vanwege slechte wind motorsailen we langs de dijk. Zowel de kinderen als wij zijn vermoeid en bij Blocq vinden we het mooi voor vandaag.

Home Home Home gastenboek20jun De Blocq van Kuffeler W.S.V. - Muiden Jachthavenstichting


WindW 4
WeerBewolkt met af en toe zon, 17ºC
Vertrek06:15
Aankomst08:30
Log930,8 - 939,1 (8,3 Nm)


Ik word om 8:30 afgehaald in Muiden, dus het wordt een vroegertje. Omdat de kinderen nog slapen, varen we het hele stuk op de motor.

Home Home Home gastenboek21jun Muiden Jachthavenstichting - Lelystad Houtribhaven


WindNW 4-6
WeerBewolkt met af en toe regen, 19ºC
Vertrek13:15
Aankomst17:00
Log939,1 - 957,2 (18,1 Nm)


Na een zeer geslaagde dag, avond en nacht in en om Muiden, varen we weer terug naar Lelystad. Martijn Veen en Judith varen mee en genieten samen met ons van een heerlijk zeildagje. De wind trekt onderweg flink aan en de boot gaat behoorlijk op n oor, maar iedereen voelt zich er prima bij. De meeste buien gaan langs en zo wordt het een mooi tochtje.

Home Home Home gastenboek27jun Lelystad Houtribhaven - Lelystad Bataviahaven


WindO 2
WeerZon, regen en onweer, 25ºC
Vertrek11:00
Aankomst12:00
Log957,2 - 958,6 (1,4 Nm)


We varen de boot om om bij de Batavia havendagen te zijn. Mirjam komt met Luuk en Coen naar de sluis en vaart een stukje mee. De jongens vinden het prachtig.

Home Home Home gastenboek28jun Lelystad Bataviahaven - Lelystad Houtribhaven


WindN 3
WeerZon, later bewolkt, 25ºC
Vertrek13:00
Aankomst18:00
Log958,6 - 960,0 (1,4 Nm)


Na twee gezellige dagen in de Bataviahaven de boot weer op zijn eigen stekkie gelegd. Wederom de houtribsluizen door.

Home Home Home gastenboek