titelbalk
Zeiljacht ÆGIR
Belevenissen aan boord van onze Bavaria 34 Cruiser
Najaar 2016

11nov Lelystad Houtribhaven - Lelystad Lelystad-Haven Naar de snertrace


WindVar 1
WeerZonnig, 4C
Vertrek16:00
Aankomst17:30
Log7043,9 - 7047,0 (3,1 Nm)
Gps3,1 Nm


Dit weekend gaan we de snertrace varen. Opa Ton en Martijn Veen gaan als opstappers mee, Nienke en Robin hebben besloten om thuis te blijven en de honden zijn bij Oma. De snertrace is dit jaar vlak bij, in Lelystad-haven en dat maakt het voor ons een stuk makkelijker om alles te regelen met de beperkte tijd en afspraken.
We zijn rond 14:00 op de boot en maken rustig klaar voor vertrek. Het is heel rustig weer, maar wel koud en het wordt in deze periode vroeg donker. De sluis duurt vrij lang en als we aan de Markermeerkant naar buiten varen staat de zon al roodgekleurd aan de horizon. Lelystad-Haven is vlakbij, maar we hebben hier nog nooit gelegen met de boot. We meren aan bij de reeds aanwezige clubgenoten en leggen vast in het schemerdonker. De temperatuur daalt snel en we zetten direct de kachel aan, voordat we aan boord stappen bij Nico en Ria. Daar is het druk, warm en gezellig. Na een lekkere borrel gaan we toch de steiger op om een hapje te eten met Joop en Marion van de Festa. Daarna op tijd naar bed, want het was een lange dag en de palaver is vroeg.

1111-1

Najaarszon

Home Home Home Home gastenboek12nov Lelystad Lelystad-Haven - Lelystad Lelystad-Haven Snertrace


WindNoordoost 3
WeerZonnig, 6C
Vertrek10:45
Aankomst16:00
Log7047,0 - 7068,0 (21,0 Nm)
Gps21,0 Nm


Vandaag de snertrace. Het is echt winterweer, met rijp op dek en de steigers, die daardoor behoorlijk glad zijn. Gelukkig schijnt er een lekker zonnetje en warmt het toch wel aardig op. Ton en Martijn komen aan boord en om 10 uur gaan we naar de palaver. We varen 2 heats van ieder ongeveer 8 mijl, waarbij op handicap wordt gestart zodat iedereen ongeveer gelijktijdig aankomt. Na het palaver maken we klaar voor vertrek en met veel kleding, handschoenen en muts op gaan we richting start. We mogen als tweede weg en met een licht windje gaan we op weg naar de koploper. Tussen de pieren is het heel licht zeilen, maar zodra we buiten komen, is er meer wind en kunnen we prima zeilen. Met het zonnetje is het zelfs zo lekker dat de handschoenen uit gaan. We zijn in felle strijd gewikkeld met diverse schepen en ondertussen komt de kust snel dichterbij. We gaan vijf dik tussen de pieren door en dan is het vooral tactisch varen: hoogte, snelheid en net genoeg ruimte houden om niet vast te lopen. Met veel moeite houden we onder andere de Global Buccaneer achter ons en finishen als vierde.


1113-1

Wedstrijdkleding

Na een heerlijk lunch met snert en roggebrood gaan we aan boord voor deel 2. Bij de start worden we zwaar gehinderd door een schip dat nog helemaal niet bij de startlijn hoort te zijn. Hierdoor komen we slecht weg en eigenlijk kunnen we dat niet meer goedmaken. Ons tweede rondje is zeer matig en we komen achterin het veld over de finishlijn. De gezelligheid na de wedstrijd maakt veel goed en al gauw zijn de matige resultaten vergeten. Ondanks dat het al heel laat in het seizoen is, hebben we een heerlijke zeildag gehad.

Home Home Home Home gastenboek13nov Lelystad Lelystad-Haven - Lelystad Houtribhaven Snertrace


WindOost 3
WeerZonnig, 4C
Vertrek09:00
Aankomst10:30
Log7068,0 - 7017,0 (-51,0 Nm)
Gps2,8 Nm


Na de heerlijk zeildag van gisteren moeten we vandaag vroeg terug, want er moet nog gehockeyd worden. Het is binnen gelukkig heerlijk warm met de combinatie van de inbouwkachel en de electrische kachel, die we 's nachts hebben uitgezet omdat het veel te warm werd binnen. We maken vroeg los, varen door de sluis die nu wel snel gaat naar onze winterbox die we vrijdag geregeld hebben. Waarschijnlijk is het onze laatste tocht van dit jaar, en gezien de temperaturen gaan we binnenkort de boel winterklaar maken.

Home Home Home Home gastenboekMartijn a/b gir