titelbalk
Zeiljacht ÆGIR
Belevenissen aan boord van onze Bavaria 34 Cruiser
Vakantie 2020

18jul Lelystad Houtribhaven - IJmuiden Seaport Marina Rustige start


WindZuid 2-3 ruimend west
WeerZonnig met later wat hoge bewolking, 23C
Vertrek10:15
Aankomst21:00
Log7976,8 - 7976,8 (0,0 Nm)
Gps41,2 Nm


We gaan op vakantie met als doel Zeeland. Vanwege de Corona pandemie willen we niet naar het buitenland en bovendien varen we samen met de Tranquillizer die voor het eerst de zee op gaan. Robin en Nathalie gaan de eerste week ook mee, dus het is behoorlijk vol aan boord. De vier karren aan proviand en kleren worden weggestouwd, ongelofelijk wat er allemaal in een boot past.


2020-0718-1

Een flinke bui boven Noord-Holland

We drinken nog even koffie en vertrekken dan naar de sluis die direct draait. Op het markermeer staat net voldoende wind om lekker te zeilen. We gaan hoog aan de wind en kunnen net de vaargeul niet volgen. De wind schift af en toe wat en als er een bui over Noord-Holland trekt, wordt het ook wat vlagerig. Zo'n 4 mijl voor het buiten IJ starten we de motor omdat het anders wel erg lang gaat duren. We hebben de Schellingwouderbrug om 16.20 en zijn kort daarna op het IJ. We motoren met wind tegen naar IJmuiden waar we wederom zo de sluis in kunnen. Kort daarna liggen we in de haven van IJmuiden.

2020-0718-2

Bij de hoogovens

Home Home Home Home gastenboek19jul IJmuiden Seaport Marina Wachten op betere wind


WindZuidwest ruimend west 3 tot 4
WeerZonnig met wolkenvelden, later regen, 20C


Met zuidwestenwind naar Scheveningen is niet ideaal en de voorspellingen zijn dat de wind gaat draaien, dus we wachten even een dagje af. Dat betekent uitslapen en daarna lekker naar het strand. Esmiralda heeft een finke oorontsteking en we besluiten toch maar even langs de dokter te gaan. Dit betekent op zondag dat we naar de post in het ziekenhuis in Haarlem moesten gaan. Gelukkig was er niet veel aan de hand en konden we met oordruppels weer terug.

Home Home Home Home gastenboek20jul IJmuiden Seaport Marina - Scheveningen Jachtclub Zeedoop


WindNoord-Noordwest 3 tot 4
WeerOverwegend zonnig, 23C
Vertrek08:00
Aankomst13:00
Log7976,8 - 7994,7 (17,9 Nm)
Gps26,9 Nm


De bemanning van de Tranquillizer is nog nooit op zee geweest, dus vandaag is een bijzondere dag. De wind is gistermiddag naar het noordwesten gedraaid en heeft de hele nacht doorgewaaid. Vanmorgen staat er nog zo'n 12 knopen. Bij de pieren van IJmuiden is het zoals altijd behoorlijk rommelig met een vervelende golfslag, maar eenmaal buiten is het lekker zeilen. We hebben de stroom meteen al flink mee en met een zonnetje erbij is het flink genieten. De wind zakt af en toe wat weg en dan heeft het zeil de neiging om te gaan klappen op de golven. Maar ook die worden allengs minder en het laatste stuk wordt het heel rustig zeilen.


2020-0720-1

Samen zoeken naar dolfijnen

Op de rede van Scheveningen zien we in het ankergebied vier grote cruiseschepen liggen. Ik kan me niet herinneren die ooit eerder gezien te hebben daar. Waarschijnlijk valt er weinig te varen vanwege de Corona pandemie. In de haven krijgen we tot onze verrassing een box toegewezen, dat is ons nog nooit eerder gebeurd. We eten een ijsje bij Oma Toos en gaan daarna een frietje halen zoals we eigenlijk altijd doen in Scheveningen.

2020-0720-2

Robin aan het roer in bijzonder kostuum

Home Home Home Home gastenboek21jul Scheveningen Jachtclub - Hellevoetsluis WSV Helius Langs de Maasmond


WindNoordwest tot West 2-4
WeerZonnig, 22C
Vertrek08:30
Aankomst15:00
Log7994,7 - 8019,5 (24,8 Nm)
Gps32,5 Nm


We willen richting de Haringvliet en het tij gaat om 8 uur lopen. Wederom dus op tijd opstaan. Als we buiten de pieren komen, zien we een lange rij zeiltjes richting de Maasmond. Er staat meer wind dan gedacht, genoeg om te kunnen zeilen. De wind draait steeds westelijker, zodat we hoog aan de wind richting de MN1 varen. De wind zakt wat weg en we starten de motor om met voldoende snelheid over te steken. Het is rustig met zeeboten zodat we een rustige passage hebben. Wel werd er vlak voor ons opgeroepen door een ander schip dat ook de naam Aegir heeft.


2020-0721-1

8000 mijl op de teller

Na de Maasmond hebben we de stroom dik mee en ook de wind is een stuk ruimer. We lopen dik zes knopen door het water en tikken de 9 knopen grondsnelheid aan. We lopen wat uit op de Tranquilizer en willen wat vaart minderen door de fok weg te draaien. De Furlex loopt echter vast en we zijn ruim 10 minuten bezig om de lijn los te krijgen. Inmiddels zijn we bij de ingang van het slijkgat, waar we voor de wind op het grootzeil doorheen waaien. De sluis gaat open als we de zeilen strijken en we kunnen direct mee. Op de Haringvliet motoren we naar Hellevoetsluis. We willen eerst de Furlex onderzoeken voor we de fok weer uitrollen.


2020-0721-2

De afsluiting van de Haringvliet naar zee

We varen naar de WSV Helius waar we een box krijgen waar beide boten achter elkaar in passen. We liggen tussen enorme motorjachten, maar eigenlijk wel op een prima plek. De bijboot wordt opgeblazen en er wordt flink gezwommen. 's Avonds een heerlijke bbq op de Cobb maakt de dag helemaal compleet.

2020-0721-3

BBQ op de steiger

Home Home Home Home gastenboek22jul Hellevoetsluis WSV Helius Genieten van het zomerweer


WindZuidwest 1 tot 2
WeerZonnig met wolkenvelden, 22C


We blijven een dagje liggen en maken er een uitslaapdag van. Pas tegen 10.30 komt er leven in de brouwerij. De bijboten worden opgeblazen en de jeugd gaat met de dinghies op pad naar het strandje om te zwemmen. We maken een wandeling door Hellevoetsluis en komen langs een steiger met twee splinternieuwe enorme motorjachten van zeker 40 meter lang. Het lijkt erop dat ze deze nog aan het afbouwen en inrichten zijn. 's Avonds gaan we uit eten in het restaurant van de WSV Helius en dat bevalt uitstekend.


2020-0722-1

Motorbootjes

De vakantie aan boord voor Nathalie en Robin zit er bijna op. Ze gaan met het openbaar vervoer terug, dus we willen ergens zijn waar ze relatief makkelijk kunnen opstappen. Daarom is het plan om morgen naar Willemstad te varen. De voorspellingen voor de komende dagen is wat onzeker, zowel qua wind als neerslag. Daarom maar geen lange termijn plannen maken en kijken wat iedere dag brengt. De afstanden in Zeeland zijn gelukkig niet groot. Van de havenmeester hoorden we dat de havens van Dieppe en Fecamp overwegen om te gaan sluiten vanwege Corona en dat in Belgi zelfs in de haven mondkapjes verplicht zijn. Als dat klopt, dan is het maar goed dat wij voor Zeeland hebben gekozen dit jaar!

2020-0722-2

Windstille avond

Home Home Home Home gastenboek23jul Hellevoetsluis WSV Helius - Willemstad Jachthaven de Batterij Halen we de brug?


WindZuidwest 3
WeerZonnig, 24C
Vertrek11:30
Aankomst14:45
Log8019,5 - 8032,6 (13,1 Nm)
Gps15,1 Nm


Vandaag staat Willemstad op de planning. De Haringvliet brug draait 1x per uur en tussen 15.00 en 18.00 helemaal niet, omdat de A29 er overheen loopt (spits). 's morgens moet er eerst nog boodschappen worden gedaan. De dames huren een fiets bij de havenmeester en dat is maar goed ook, want de supermarkt is zelfs op de fiets ver van de haven. Ondertussen ruimen we de bijbootjes weer op. We zien het toch niet zitten om ze achter de boot te hangen tijdens het varen.


2020-0723-1

Argus kruist voorlangs bij Tiengemeten

Uiteindelijk is het half twaalf als we losmaken van de kant. Het is werkelijk heerlijk zeilweer met een bakstag windje drie, een zonnetje en een fijne temperatuur. We genieten van het zeilen en van het uitzicht terwijl de langs het eiland Tiengemeten varen. Langzaam maar zeker komt de Haringvlietbrug in zicht. We lijken net te laat te komen om mee te kunnen met de schutting van 14.00, wat betekent dat we dan een uur moeten wachten. We roepen de Tranquillizer op en die zetten de motor vol bij. De brug draait net even later, het is heel druk waardoor de brug langer open is en wonder boven wonder kunnen we nog precies mee. De tranquillizer gaat met vol tuig plus motor als laatste door de brug.


2020-0723-2

Onze route

In Willemstad krijgen we een plekje in De Batterij, de jachthaven, omdat de gemeentehaven behoorlijk vol is. We melden ons bij een norse havenmeester. Er valt bij hem werkelijk geen enkele vrolijkheid te ontdekken. Daarna gaan we het stadje in, waar we Robin en Nathalie op de trein zetten. Voor hen zit de zeilvakantie erop.

2020-0723-3

De Koepelkerk in Willemstad

Home Home Home Home gastenboek24jul Willemstad Jachthaven de Batterij - Sint Annaland W.S.V. Door de sluizen


WindZuidwest ruimend Noordwest 3-4
WeerBewolkt, later zonnig met wolkenvelden, 21C
Vertrek12:00
Aankomst17:45
Log8032,6 - 8049,6 (17,0 Nm)
Gps19,0 Nm


''s Morgens is het grijs met af en toe motregen. Niet echt weer dat uitnodigt om te gaan varen. We ontbijten laat en worden tijdens het ontbijt door de havenmeester verzocht om uiterlijk 12.00 uit de box weg te zijn. Geen Brabantse gastvrijheid in Willemstad. We varen naar de Volkerrak sluizen waar we ruim een uur zoet zijn voor we de Volkkerrak op kunnen. Het eerste stuk kunnen we hoog aan de wind zeilen, maar al gauw krijgen we de wind pal tegen. Met de drukke scheepvaart en smalle vaargeul zien we het niet zitten om te gaan kruisen, dus de motor gaat erbij en even later laten we ook het grootzeil zakken.


2020-0724-2

Ruimte genoeg in de Volkerrak sluis

Bij de Krammer gaan de sluizen juist dicht als we aan komen varen, maar de sluis is vol, dus we hadden sowieso niet meegekunt. In de volgende schuting liggen we vooraan en even later varen we de Zijpe op. Er staat flink wind, dus we zetten alleen de fok waarmee we ruim 5 knopen lopen. Maar even later zakt de wind steeds meer in tot bijna windstil. We starten de motor voor het laatste stukje de Krabbenkreek in en even later liggen we op een mooi plekje aan de langssteiger met de Tranquilizer naast ons.


2020-0724-3

De honden zijn gebiologeerd door het water

We gaan nog even boodschappen doen in de grote supermarkt die tegenwoordig vlakbij is. Als we klaar zijn met eten is het al bijna donker. We lopen nog even het dorpje Sint Annaland in met eigenlijk nog een heerlijke temperatuur. Morgenochtend wordt regen verwacht en vrij veel wind uit de verkeerde hoek.

2020-0724-1

's Middags knapt het weer helemaal op

Home Home Home Home gastenboek25jul Sint Annaland W.S.V. Rustig aan


WindZuidwest 3 tot 4
WeerRegen, zon en weer regen, 22C


We blijven een dagje in Sint Annaland om lekker te genieten van het strand, het weer en de omgeving. We liggen hier heerlijk rustig in een fijne haven en doen het op ons gemak. Boodschappen halen we bij een grote Jumbo op 5 minuten lopen en verder rommelen we wat aan. In de ochtend klaart het flink op en we hebben een vrij zonnige dag weer. Verderop in de kreek ligt een zeiljacht volledig op zijn kant. Hij was net te laat met vertrek en werd verrast door het snel zakkende water. We hebben hier overigens een verval van ruim 3 meter en dat is flink voor Nederland.


2020-0725-1

Mooi plekje met een langssteiger. De Tranquillizer naast ons.

's Avonds lopen we nog even richting het dorp. Er zitten een paar mensen in de lokale kroeg, maar verder is het behoorlijk rustig. 's Nachts komt er een groot regenfront over met ruim 20 mm water en veel wind. We liggen gelukkig goed beschut. Ik had niet graag op anker in de kreek gelegen nu.

2020-0725-2

In Sint Annaland staat midden in het dorp een molen

Home Home Home Home gastenboek26jul Sint Annaland W.S.V. Zomers niksnutten


WindZuidwest 4
WeerZonnig, 21C


We hebben een Hollandse zomer. Dat betekent redelijk zomerweer met af en toe lichte storingen die overtrekken. Vandaag is een goed voorbeeld: vannacht veel regen en daar achteraan klaart het op en krijgen we een heerlijke zonovergoten dag. De wind nodigt niet uit om richting het Veersche meer te vertrekken, dus we plakken er nog een ligdag achteraan. We maken een lange wandeling met de honden door het dorp en spelen spelletjes. Eigenlijk lummelen we maar wat aan vandaag.


2020-0726-1

Boven de deur van een oude voorgevel

's Middags gaan de meiden het superheldere water in. Je kunt echt meters naar beneden kijken. Na een kleine inspectie rond de boot lijkt alles goed, geen plantjes aan kiel of roer. In de avond gaan de Cobbs aan en eten we een heerlijk maaltje samen met de bemanning van de Tranquilizer. De zon gaat onder in een rode gloed

2020-0726-2

Zwemmen in de haven

Home Home Home Home gastenboek27jul Sint Annaland W.S.V. - Middelburg W.V. Arne Wachten en doorvaren


WindZuidoost ruimend west 3
WeerRegen, later opklaringen en zon, 20C
Vertrek12:15
Aankomst19:45
Log8049,6 - 8074,4 (24,8 Nm)
Gps27,3 Nm


We willen rond 10.00 vertrekken, maar als we opstaan regent het. Er trekt een flink front over en pas tegen 12 uur wordt het droog. We stellen het vertrek dus maar even uit. Om 12.15 varen we met weinig wind de Krabbenkreek uit. Als we de Keeten opdraaien, komt er meer wind en we zeilen heerlijk richting de Zeelandbrug. Met een knoopje stroom in de rug maken we flink voortgang en al gauw kunnen we afbuigen richting het Veersche meer. Zelfs dit stuk is nog net bezeild, hoewel we de stroom nu zijwaarts/tegen hebben.


2020-0727-3

De Zeelandbrug

De sluis halen we net niet en het duurt erg lang tot de volgende schutting. We worden vervolgens helemaal naar voren gestuurd en moeten tegen de sluisdeur vastmaken, waar we eigenlijk nergens onze fenders tegenaan kunnen leggen. We krijgen ook nog 2 schepen tegen ons aan. Als de sluis dicht gaan, is deze slechts half vol, dus dit volstouwen vooraan slaan nergens op. Bij het schutten ontstaat een flinke kolk en we moeten met z'n drien afhouden om geen schade te krijgen.


2020-0727-1

Een mooi stukje natuur aan het Veersche meer

Op het Veersche meer is het druk met boten, bootjes, zwemmers en alles vaart door elkaar. Het lijkt op de randmeren bij ons en ook de wind gedraagt zich zo: deze volgt de bochten van het meer zodat deze bijna overal tegen staat. Als we zuidelijker komen wordt het rustiger met campings en krijgen we nog wat mooie natuur te zien. We hebben ondertussen de havens van Veere gebeld, maar alles ligt vol. We varen daarom maar direct door naar Middelburg. De sluis bij Veere springt voor ons ogen op rood. We roepen de sluiswachter op via de marifoon en hij is zo aardig om de sluisdeuren opnieuw te openen zodat we alsnog meemogen met de schutting. Wat een service!
In Middelburg krijgen we twee boxen na elkaar. Het is 20.30 als we eindelijk vast liggen. We kunnen gelukkig nog terecht in het restaurant van de vereniging waar we heerlijk eten. Een mooie afsluiting van een lange dag.

2020-0727-2

Mini regenboog in de haven van Middelburg

Home Home Home Home gastenboek28jul Middelburg W.V. Arne


WindZuidwest 4-5
Weerzonnig, later regen 20C2020-0728-1

Het stadhuis in het centrum van Middelburg

Het is prachtig weer als we opstaan. De jongelui slapen uit, daarna ontbijten en met z'n allen Middelburg in. We willen in eerste instantie een rondvaarttocht doen, maar het is veel te druk. Daarom maar de winkelstraat in, waar de meiden zich uitleven in de kledingwinkels. Daarna bezoeken we de abdij. We wilen ook de toren beklimmen, maar ook hier is de wachttijd erg lang. Dan begint het plots te regenen. Het koelt ook flink af en we gaan terug naar de boot.


2020-0728-3

Markant steegje in het centrum

's Avonds gaan we uit eten bij een uitstekend italiaans restaurant, waar ze naast uitstekende pizza's ook heerlijke andere gerechten hebben. Als we terugkeren op de boot is het al behoorlijk donker buiten.

2020-0728-4

De avond valt over Middelburg

Home Home Home Home gastenboek29jul Middelburg W.S.V. Arne - Roompot Marina Rustig varen met een stevig slot


WindWest 3 tot 4
WeerBewolkt, later zonnig, 22C
Vertrek09:15
Aankomst16:45
Log8074,4 - 8099,1 (24,7 Nm)
Gps30,0 Nm


De brug in Middelburg gaat 1x per uur. 's Morgens moeten eerst boodschappen worden gedaan, dus we nemen de brug van 9:15. Op het kanaal moeten we motoren en kunnen we ondertussen rustig ontbijten. Het Veersche meer kunnen we in tegenstelling tot de heenweg wel zeilen. Het eerste stuk is het wat vlagerig met soms bijna windstille stukken ertussen. Daarna wordt het meer open en kunnen we heel relaxed zeilen. Het doet denken aan de randmeren, maar de omgeving is zeker het eerste deel een stuk gevarieerder.


2020-0728-2

De gir en de Tranquillizer in Middelburg

Het schutten bij de sluis naar de Oosterschelde duurt wederom ruim een uur. Het is nogal rommelig voor de sluis omdat diverse boten de ingang blokkeren in de haast om de sluis in te komen. Met rugwind waaien ze veel te vroeg richting de ingang.


2020-0729-1

Voor de Zeelandbrug

Op de Oosterschelde gaan we hoog aan de wind naar de Zeelandbrug aan de Zierikzeesche kant. Nu blijkt dat het toch behoorlijk waait, want we gaan hard en zijn ruim op tijd voor de brugopening. Na de brug moeten we kruisen richting de Oosterschelde kering. Er staat een venijnige golfslag met stroom tegen wind en we vallen soms helemaal stil in de golven. Door iets ruimer te varen, krijgen we de snelheid er weer in en even later is het een stuk rustiger. We kruisen richting de Roompot Marina waarbij we de Tranquillizer in de buurt houden. Na een lange vaardag liggen we weer bij zee.

2020-0729-2

De Oosterschelde stormvloedkering

Home Home Home Home gastenboek30jul Roompot Marina - Stellendam Marina Mooi weer en te weinig wind


WindVariabel 1-2
WeerZonnig, 25C
Vertrek09:15
Aankomst18:30
Log8099,1 - 8132,6 (33,5 Nm)
Gps34,9 Nm


Als we opstaan staat er zoals voorspeld vrijwel geen wind. We willen de komende dagen richting het noorden varen en voor vandaag staat Stellendam of Scheveningen op het programma. We vertrekken op tijd en kunnen nog met de sluis mee die al open staat. Buitengaats hijsen we de zeilen, maar de motor moet bij blijven, want met stroom tegen komen we op alleen zeil nauwelijks vooruit. Als we bij de Banjaard komen, krijgen we stroom mee en met de weinige wind van achteren doen de zeilen helemaal niks meer. We hebben wel prachtig zonnig weer en op de blakke zee spotten we diverse zeehonden en bruinvissen.


2020-0730-1

Pannekoeken lunch op een vlakke zee

Als we bij de Ooster zijn, krijgen we eindelijk wat wind uit het noordwesten en kunnen we een paar uur zeilen tot aan het slijkgat. We zijn vrij laat en hebben de stroom daar weer flink tegen, terwijl de wind weg zakt. De motor gaat weer bij, maar toch doen we bijna 2 uur over de ruim 6 mijl naar Stellendam, waar we door de sluis gaan en de Marina opzoeken. Na de lange dag hebben we geen zin meer om te koken, dus we gaan eten bij het restaurant bij de haven, waar ze een soort tapas formule hebben (shared food). Het eten smaakt uitstekend, maar het duurt erg lang. Het is al na 23.00 als we terug naar boord gaan.

2020-0730-2

Motorsailen in het Slijkgat

Home Home Home Home gastenboek31jul Stellendam Marina - Scheveningen Jachtclub Perfect zeilweer


WindZuidoost 3 tot 4
WeerZonnig, 32C
Vertrek09:30
Aankomst15:15
Log8132,6 - 8159,0 (26,4 Nm)
Gps31,6 Nm


Het werd al dagen voorspeld : zuidoost 3 tot 4 en hoge temperaturen. We wachten op de zeer verse broodjes bij het havenkantoor en varen dan naar de sluis terwijl we heerlijk ontbijten. De zon doet zijn werk al en zelfs zo vroeg in de ochtend is het warm. Na de sluis gaan we met ruime wind het slijkgat uit. Evenals gisteren is de stroom tegen, maar minder fel en met een af en toe stevige wind komen we er makkelijk tegen in. Bij de SG6 gaan we stuurboord uit richting de Maasmond. Het is werkelijk subliem zeilweer met nauwelijks golven, waardoor we flink snelheid maken.


2020-0731-2

Bij de SG6 stuurboord uit richting de Maasmond

Bij de Maasmond krijgen we zoveel stroom mee dat de GPS soms over de 9 knopen aangeeft. We hebben n zeeboot op koers, maar de draait bij om achterlangs te gaan. Daarna gaat het hoog aan de wind naar Scheveningen. Het wordt wat vlagerig met soms 11 en soms 20 knopen op de klok. De boot gaat flink op n oor, maar blijft heerlijk liggen en klieft door het water. Scheveningen komt snel dichterbij en de wind wordt steeds warmer. Ook komen er bijen, wespen en vlinders mee die soms even aan boord uitrusten, maar toch allemaal weer verder vliegen, waarschijnlijk kansloos om ooit weer aan land te komen.


2020-0731-1

De route naar Scheveningen

In Scheveningen krijgen we weer een box. Eerst een plek waar we helemaal niet passen en daarna een plek waar al een boot ligt. We pakken de eerstvolgende vrije box en daar mogen we blijven liggen. In de haven is het verzengend heet en de meiden gaan met Frank en Esther naar het strand terwijl wij een soort sista houden. We eten laat en stellen het boodschappen doen uit tot morgen. De nacht is warm en klam, maar nadat de restanten van een onweersbui zijn gepasseerd, koelt het aardig af.

Home Home Home Home gastenboek01aug Scheveningen Jachtclub - IJmuiden Seaport Marina Terugwaaien naar het noorden


WindZuidwest 3-4
WeerBewolkt, later zonnig, 21C
Vertrek13:00
Aankomst17:30
Log8159,0 - 8179,3 (20,3 Nm)
Gps26,7 Nm


De warme zuidoosterwind heeft na een dag al weer plaatsgemaakt voor een veel koelere zuidwester. Het tij gaat tegen de middag lopen, dus we doen rustig aan. Uiteindelijk moeten we nog haast maken om niet te laat te vertrekken. Als we buiten de pieren komen, staat er al een flinke noordwaartse stroom. De wind komt zeer ruim van achteren in. Het eerste stuk varen we alleen op het grootzeil, waardoor de tranquillizer een stukje weg loopt. Halverwege zetten we de fok bij en lopen we weer iets in. Het is lui zeilen met een zeetje waar we wel flink op rollen. Voor het eerst is het zicht matig. We kunnen niet verder dan een mijl of 3 kijken richting de kust. Naar zee is het zicht beter.


2020-0801-1

Op een roze wolk in IJmuiden

Als we bij IJmuiden komen, neemt de wind af en binnen de pieren wordt het erg rustig. We motoren naar de haven waar we twee boxen naast elkaar uitzoeken. Op de tranquillizer komt Lisette logeren, daarom blijven we morgen een dagje liggen.

2020-0801-2

Een platbodem op de Noordzee zie je niet vaak

Home Home Home Home gastenboek02aug IJmuiden Seaport Marina Zon, gas en formule 1


WindNoordwest 3-4 afnemend 2-3
WeerBewolkt, later zonnig, 21C


We maken er een luie ochtend van. Het is bewolkt en redelijk fris, maar als we de honden uitlaten zien we over zee al de opklaringen onze kant op komen. We spelen spelletjes en doen verder rustig aan. Tegen de middag trekken de wolken weg en wordt het wederom heerlijk weer. De meiden gaan naar het strand, terwijl wij naar de camping lopen met de honden om een nieuwe gasfles te halen. Het is een flinke wandeling, maar dat is met dit weer geen straf. 's Middags kijken we naar de formule 1 en daarna gaan we heerlijk eten bij het uitstekende chinese restaurant Chi Ling.

2020-0802-1

Mongoolse rijsttafel voor vier

Home Home Home Home gastenboek03aug IJmuiden Seaport Marina Nog een dagje Ijmuiden


WindNoordwest 2-3
WeerBewolkt met regen, later zonnig, 20C


De jongelui willen graag nog een dagje blijven om samen met de jongens van de boten naast ons naar het strand te gaan. 's Morgens wordt er gezwommen in de haven, daarna gaan ze met elkaar op stap en zien we ze eigenlijk de hele dag slechts sporadisch als ze even aan boord komen. Rond 14.00 komt een zware bui van zee opzetten die zich slechts langzaam richting de kust beweegt. Voor de bui uit gaan we nog even kijken bij de Nieuw Statendam, een enorm cruiseschip van de HAL die even voor inspectie en fourage aan de kade ligt. Van dichtbij is het schip helemaal immens groot.


2020-0803-1

Donkere wolken boven zee

De bui lijkt vooral boven zee te zijn uitgeregend en er vallen maar een paar druppels. Daarna klaart het op en kunnen we heerlijk luieren aan dek. We wassen het zout van de boot en spoelen het zand weg, maar 's avonds ligt er weer een nieuwe lading. We spelen een potje canasta en lezen wat. De jeugd gaat samen eten op het strand en wij halen een paar pizza's. Al met al maken we er een heerlijke vakantiedag van.
De weerberichten geven prachtig weer de komende dagen, maar na woensdag lijkt er nauwelijks meer wind te zijn. We gaan dus maar relaxen op en rond het IJsselmeer.

2020-0803-2

De Nieuw Statendam aan de kade

Home Home Home Home gastenboek04aug IJmuiden Seaport Marina - Volendam Marina Toch nog zeilen


WindVar 1-2, toenemend zuidwest 3
WeerZonnig met enkele wolken, 22C
Vertrek11:00
Aankomst19:00
Log8179,3 - 8207,2 (27,9 Nm)
Gps31,0 Nm


Vandaag terug naar het IJsselmeer. Als we bij de sluis aankomen, is de binnenvaartsluis open en mogen we meeschutten met een politieboot. Op het noordzeekanaal proberen we een half uurtje te zeilen, maar er is te weinig wind om voldoende voortgang te maken, dus tuffen we zoals eigenlijk altijd op de motor langs de havens naar Amsterdam. Het wordt uiteindelijk nog krap, maar we halen de laatste brugopening van de Schellingwouderbrug voor de spits. Anders hadden we twee uur moeten wachten

We bellen naar Muiden, maar beide havens zijn vol. Daarom wijken we uit naar Volendam. Met de wind in de kont gaan we zeilen. De wind is vlagerig en draaierig, maar we komen redelijk vooruit. Na het paard van Marken draaien we richting Volendam. Hoog aan de wind hebben we ineens ruim 15 knopen op de klok en dan gaat het nog behoorlijk ruig het laatste stukje. In Volendam is het weer heel rustig en kunnen we heerlijk buiten eten. Daarna koelt het snel af, dus de koffie en borrel doen we benedendeks.

2020-0804-1

Paard van Marken

Home Home Home Home gastenboek05aug Volendam Marina - Stavoren Marina Buitenhaven Naar het noorden geblazen


WindZuidwest 4-6, afnemend en krimpend Zuid 3
WeerZonnig, 26C
Vertrek11:30
Aankomst18:30
Log8207,2 - 8232,4 (25,2 Nm)
Gps27,6 Nm


Er komt een warme periode aan met weinig wind. We willen daarom gebruik maken van deze dag waarop er wel wind is, en niet zo'n beetje ook. Het eerste stuk van Volendam richting Enkhuizen doen we op alleen de fok. Met vlagen tot 24 knopen gaat het behoorlijk snel. We lopen regelmatig tegen de 6 mijl. Als we weer onder hogerwal komen, neemt de wind vrij plotseling af tot zo'n 10 knopen.


2020-0805-1

Tussenstop in Enkhuizen (sluis)

De sluis gaat soepel en op het IJsselmeer varen we - wederom met de wind in de rug - op een melkmeid naar Stavoren. Het wordt een lui tochtje onder een strakblauwe hemel, terwijl de temperatuur steeds verder oploopt. Dit belooft wat voor de komende dagen. We meren af in de Marina, waar we eigenlijk nog nooit hebben gelegen. Maar zo midden in de vakantie is de Spoorhaven waarschijnlijk erg druk en niet handig met de honden. Overigens liggen we uitstekend hier.


2020-0805-2

De Koebrug in Stavoren

We moeten nog boodschappen doen voor het avondeten en daar hebben we eigenlijk geen zin in. Het wordt een plate maaltijd in de lokale frietzaak en het smaakt uitstekend. We zijn allemaal een beetje aan het naschommelen na de vele uren met de golven in de kont.

2020-0805-3

's Avonds valt de wind helemaal weg

Home Home Home Home gastenboek06aug Stavoren Marina Buitenhaven Rustig in Stavoren


WindVariabel 1-3
WeerZonnig, 27C


Er wordt weinig wind voorspeld, dus we gaan er een rustig dagje van maken. Uitslapen, lekker ontbijten met verse broodjes van de croissanterie op de haven en verder genieten van het mooie weer. Natuurlijk moeten er boodschappen worden gehaald en we schaffen ook twee nieuwe fenders aan. De ankerbak wordt uitgeruimd en schoongemaakt. Maar verder is het vooral luieren in het zonnetje of in de schaduw van het zonnezeiltje met een boek en wat zwemmen in de haven.
We gaan 's avonds barbecuen op de Cobb, ook dat is weer heerlijk. En zo gaan we langzaam naar het einde van de vakantie. Morgen willen we naar Urk en zondag terug naar huis. Ook de komende dagen is er veel zon en weinig wind.

2020-0806-1

Doorkijkje (Stavoren)

Home Home Home Home gastenboek07aug Stavoren Marina Buitenhaven - Urk Gemeentehaven Geen wind, wel vliegjes


WindVariabel 1
WeerZonnig, 32C
Vertrek10:00
Aankomst14:15
Log8232,4 - 8249,3 (16,9 Nm)
Gps18,3 Nm


Het marifoonbericht geeft een hoopgevend ""Oost 2 tot 3"" af voor het Ijsselmeer en inderdaad, er staat wat wind als we vertrekken uit Stavoren. We zeilen een half uurtje redelijk aan de wind, maar langzaam maar zeker wordt het steeds minder. Als we onder de 2 knopen komen, gaat de motor bij. De automatische piloot brengt ons naar Urk. Het is stil op de route, maar de twee schepen die we tegenkomen zijn toch nog op aanvaringskoers. Bij Urk wordt het iets drukker. Niet alleen met schepen, maar ook met de irritante vliegjes die met tientallen tegelijk uit het water omhoog komen. Gelukkig geeft het grootzeil schaduw in de kuip, waardoor het nog een beetje is uit te houden.


2020-0807-1

In het begin staat er nog wind

Op Urk zijn er nog twee boxen aan dezelfde steiger vrij. Maar goed dat de meeste mensen niet weten dat hier boxen zijn, want het is druk in de haven en de kade bij het strand ligt vol. Ook hier is het erg warm en we zoeken wat verkoeling in de schaduw van ons zonnezeiltje. 's Avonds als de zon weg zakt, wordt het aangenaam. We lopen over de kade en wanen ons in zomers Spanje.

2020-0807-2

Ook 's avonds laat is het nog warm

Home Home Home Home gastenboek08aug Urk Gemeentehaven Warm


WindVariabel 1-3
WeerZonnig, 33C


Ook vandaag is er nauwelijks wind en wordt het erg warm. Met temperaturen die al in de ochtend oplopen naar tegen de 30 graden doen we vooral heel weinig. We zwemmen wat in de haven, we lezen in de schaduw onder het zonnezeil en we spelen een kaartspelletje. De dag glijdt voorbij met een drukke kade en nog veel drukker strand. Daar wagen we ons maar niet aan. We gaan het dorp in met de honden en eten een ijsje terwijl de hoge bewolking de kracht van de zon een beetje tempert.


2020-0808-1

De wind is helemaal weg

Het is de laatste vakantiedag samen met de Tranquillizer en dat vieren we 's avonds met een etentje bij restaurant Storm waar we weer alleraardigst worden ontvangen en uitstekend eten. Morgen gaan we terug naar huis.

Home Home Home Home gastenboek09aug Urk Gemeentehaven - Lelystad Houtribhaven Terug naar huis


WindNoord-Oost 2-3
WeerZonnig, 32C
Vertrek10:15
Aankomst12:30
Log8249,3 - 8258,5 (9,2 Nm)
Gps10,0 Nm


Esther vaart met ons mee, zodat ze de auto die nog op onze haven staat mee kan nemen. Als we vertrekken is het warm en staat er nauwelijks wind. We doen een korte poging om te zeilen, maar het schiet totaal niet op en we gaan op de motor verder. Bij de Flevocentrale komt er iets meer wind en kunnen we een stuk zeilen, maar de wind valt weer helemaal weg en de laatste maar mijlen van de vakantie gaan op de motor.

's Middags ruimen we de boot uit en gaan de spullen weer in de auto. De vakantie is ten einde!

Home Home Home Home gastenboekMartijn a/b gir