titelbalk
Zeiljacht ÆGIR
Belevenissen aan boord van onze Bavaria 34 Cruiser
Vakantie 2022

30jul Lelystad Houtribhaven - Amsterdam Marina Op weg naar zee


WindZuidwest ruimend west 1-3
WeerZonnig, later bewolkt en enkele regenspetters, 22C
Vertrek11:00
Aankomst17:30
Log8420,6 - 8420,6 (0,0 Nm)
Gps26,1 Nm


We gaan voor het eerst zonder beide kinderen met de gir op vakantie. 's morgens eerst nog boodschappen doen en inpakken en dan zijn we klaar voor vertrek. We willen richting de kust van Normandi, maar we hebben slechts drie weken dus alles hangt een beetje af van het weer. Het begint goed, want de houtribsluis is open als we aankomen en we kunnen direct mee. Er zou een noordwesterwind staan, maar die blijkt west en het is niet bezeild naar Amsterdam. We maken een slag naar buiten en zeilen een stuk. De wind wordt steeds minder en de motor gaat erbij. Op een gegeven moment is de wind zelfs helemaal weg en varen we over een rimpelloos Markermeer.


0730-03a

Bijna rimpelloos Markermeer

Bij Blocq van Kuffeler komt er ineens weer wind. Binnen een minuut gaan we van windstil naar windkracht 3 en we lopen bijna 6 kts onder zeil. Het is allemaal net bezeild tot het Buiten IJ waar we de zeilen opruimen en koers zetten naar de Schellingwouderbrug die we ook precies halen. De Oranjesluizen duren echter lang, vooral door eindeloos gehannes van een motorboot die als laatste de sluis in komt.

Na de sluis zijn we redelijk snel bij onze eindbestemming van vandaag: de Amsterdam Marina waar we nog niet eerder hebben gelegen. De haven is prima en erg rustig.

0730-06a

Gaan we aan de goede kant langs de boeien?

Home Home Home Home gastenboek31jul Amsterdam Marina - IJmuiden Seaport Marina Natte dag


WindZuidwest 5
WeerBuien en miezerregen, 19C
Vertrek14:00
Aankomst16:45
Log8420,6 - 8420,6 (0,0 Nm)
Gps13,6 Nm


Het plan was om vandaag naar Scheveningen te gaan, maar het weer nodigt niet uit. Zuidwest 5 en regenbuien met slecht zicht zijn geen fijne omstandigheden. We doen rustig aan, gaan tussen twee buien door met de honden wandelen en doen boodschappen. Het oude terrein van de NDSM wordt omgebouwd tot een leuke moderne woonwijk en dat is mooi om te zien.


0731-01

Kunst op de muur van het oude NDSM gebouw

's Middags gaan we op weg naar IJmuiden. Het begint te regenen als we net weg zijn en stopt pas weer bij IJmuiden. We zetten nog even de fok bij, maar deze beperkt het zicht nogal en de wind is vrijwel tegen. De rest dus op de motor. De sluis gaat net open als we aankomen en we schutten als enige schip de andere kant op. Sneller kan niet! In de haven van IJmuiden is het nog lastig om met dwarswind in de box te komen. Nadat de honden uit zijn geweest, gaan we eten bij Chi Ling, het uitstekende chinese restaurant op de haven. En wederom smaakt het prima.

0731-03

Chinese rijsttafel

Home Home Home Home gastenboek01aug IJmuiden Seaport Marina - Roompot Marina Slingerend over de golven


WindNoord 5 ruimend Noordoost afnemend 2-3
WeerBewolkt later zonnig, 21C
Vertrek06:15
Aankomst19:30
Log8420,6 - 8482,6 (62,0 Nm)
Gps71,9 Nm


Voor de komende dagen wordt een stevige zuidwestenwind voorspeld, maar vandaag een licht windje uit het Noorden. Niet ideaal om te zeilen, maar wel om een flinke afstand te overbruggen. Belgi is te ver met de honden, dus we kiezen voor de Roompot. Na wat rekenen komen we op 6 uur als vertrektijd, zodat we rond de kentering bij de Banjaard zijn en dan met stroom mee naar binnen kunnen. Als we de pieren uitvaren komen we in een enorme klotsbak terecht met een stevige wind. De eerste uren hebben we regelmatig meer dan 20 knopen echte wind. De golven zijn een mengelmoes van oude deining uit het zuidwesten en nieuwe uit het noorden met stroom tegen wind. We gaan nogal te keer en moeten flink sturen om geen klapgijp te maken. Voor de honden is het ook geen pretje. Op de banken schuiven ze alle kanten op, dus ze kunnen alleen op de vloer van de kuip liggen.


0801-01a

Binnen de pieren lijkt het nog rustig

Tegen 9 uur neemt de wind af en draait naar het noordoosten waardoor deze pal van achteren komt. We zetten de motor bij om snelheid te houden. De druk in het zeil wordt steeds minder en met deze deining klapt het grootzeil steeds om. Met een doorgelat grootzeil geeft dat elke keer een harde knal. Het alternatief is afkruisen, maar dan wordt het lastig om een beetje op tijd aan te komen en het is voor de honden al een erg lange dag. We halen het zeil ter hoogte van Scheveningen daarom helemaal naar beneden en gaan op de motor verder. Bij de Maasmond is het rustig en kunnen we probleemloos oversteken. Nadat we de rivier voorbij zijn wordt ook de deining minder. De stroom staat flink mee en we gaan soms meer dan 8 knopen over de grond. We zijn precies rond de kentering bij de Banjaard en varen met stroom mee de Roompot binnen.


0801-02a

Beroepsvaart achter ons in de Roompotsluis

In de sluis krijgen we beroepsvaart achter ons. Het is behoorlijk indrukwekkend als die enorme boeg achter je opdoemt. De schipper vaart heel netjes en we houden nog aardig wat meters over. Na de sluis steken we over naar de Roompot Marina. Na 13 uur varen zijn we in de haven en genieten buiten van een heerlijke maaltijd met een lekker glaasje proscesso/limoncello. We zijn een flink eind opgeschoten!

0801-03a

's Avonds valt de wind weg

Home Home Home Home gastenboek02aug Roompot Marina Uitrusten en plannen maken


WindZuidwest 5
WeerZonnig, 27C


Na de lange vaardag van gisteren en met een voorspelling zuidwest 5 gaan we vandaag niet varen. We slapen heerlijk uit en worden wakker met een blauwe lucht en een zonnetje dat al goed warm is. De wind brengt verkoeling en is inderdaad stevig met op zee regelmatig 6 bft. We doen boodschappen bij de supermarkt van de camping en doen verder vooral rustig aan.


0802-01

Langdurige noordoostenwind

's Middags checken we de weersvoorspellingen en dat brengt ons aan het twijfelen over het reisdoel Seine baai. Er wordt dagenlang een harde Noordooster verwacht, wat op zich wind mee is. Alle bestemmingen liggen echter lagerwal en de zee kan daar flink opbouwen. Bovendien moeten we ook nog terug en 3 weken is dan vrij krap. We laten het plan varen en besluiten om gewoon lekker te gaan zeilen en niet te ver zuid te gaan. We willen in ieder geval naar Belgi en vandaar weer terug omhoog richting de wadden. Misschien ligt zelfs Duitsland nog binnen bereik. 's Avonds als het wat afkoelt is het tijd voor een poetsbeurt van de boot. Er komt een hoop vuil van de romp.

0802-02

Oosterschelde

Home Home Home gastenboek03aug Roompot Marina - Yerseke Prinses Beatrixhaven Naar de mosselhaven


WindWest 2-4 ruimend Noordwest tot Noord
WeerZonnig, 30C
Vertrek13:00
Aankomst17:15
Log8482,6 - 8497,6 (15,0 Nm)
Gps19,4 Nm


Nu Frankrijk uit beeld is, hebben we alle tijd voor alternatieven. We kiezen ervoor om naar Yerseke te gaan waar de gir nog nooit is geweest. We bellen 's morgens de havenmeester en die heeft een plekje voor ons. Vertrek is na de middag, want de stroom gaat pas tegen 14:00 mee lopen en het waait niet heel hard. In het begin lopen we 5 kts door het water, maar hoe dichter we bij Zierikzee komen, hoe meer de wind afneemt. Bovendien is deze in de rug en gaat de stroom meelopen, zodat er maar weinig overblijft. We motoren het laatste kwartiertje bij om de brug te halen.


0803-01

Ik zie gras!

Na de brug zakken we naar de zuidkant. We nemen niet de kortste weg. Die loopt tussen de platen en heeft veel beroepsvaart waardoor het een stuk minder leuk varen is. Met halve wind kunnen we weer lekker zeilen en we schieten aardig op. Onderweg spotten we nog twee dolfijnen. De 2e steekt zijn kop omhoog om eens te kijken wat we aan het doen zijn. Richting Wemeldinge neemt de wind zelfs nog iets toe en we zeilen heerlijk op een rustige Oosterschelde.


0803-02

Zeelandbrug

De aanloop naar Yerseke is nog lastig omdat er drie havens naast elkaar zijn met ieder hun eigen ingang en bijbehorende boeien. Het is goed dat we gereserveerd hebben, want de haven ligt stampvol. Wij hebben een mooi plekje gekregen en als we vastliggen blijkt pas hoe warm het is. We zetten het zeiltje op voor een beetje schaduw en de honden gaan zelfs binnen liggen om afkoeling te zoeken. We eten een broodje met gebakken ei, want we willen de honden niet alleen laten nu en hebben nog geen boodschappen gedaan. Morgen willen we mosselen gaan eten, dus we blijven hier een dagje liggen.

0803-03

Druk in de haven van Yerseke

Home Home Home Home gastenboek04aug Yerseke Prinses Beatrixhaven Fietsen en mosselen


WindNoordwest 3-4
WeerZonnig met af en toe wolkenvelden, 26C


We willen graag mosselen eten in Yerseke, dus we plakken er een dagje aan vast. Het is prachtig weer en we halen de fietsen en hondenkar tevoorschijn. We doen een rondje door het dorp, halen boodschappen bij de AH en fietsen naar het terrein van het Mosselfestival dat vandaag begint. Het is nog leeg, de eerste activiteiten starten om 14:00.


0804-01

Fietsen met de hondenkar

Op de boot zetten we het zonnezeil op voor een beetje schaduw, lezen een boek en luieren wat. Aan het einde van de middag fietsen we nogmaals naar het festivalterrein. Het is nu open, maar nog erg rustig. De bewaking vertelt dat het echte feest pas morgen begint. We gaan vrij snel weer terug en gaan uit eten bij een lokale brasserie waar ze heerlijke gewokte mosselen hebben en een uitstekende plaatcake na. Voldaan gaan we terug naar boord. Morgen zijn we van plan naar de Westerschelde te varen en dan richting Belgi.

0804-04

Mosselen in Yerseke

Home Home Home gastenboek05aug Yerseke Prinses Beatrixhaven - Terneuzen W.V. Neusen Over de Westerschelde


WindNoord tot Noordwest 3-4
WeerZonnig met wolkenvelden, 23C
Vertrek10:30
Aankomst15:00
Log8497,6 - 8497,6 (0,0 Nm)
Gps17,6 Nm


We gaan richting Belgi en de makkelijkste route is via het kanaal door Zuid-Beverland, een drukke scheepvaartroute voor de binnenvaart. Op de Oosterschelde staat nog een flinke wind tegen de stroom in wat nog voor aardige golfjes zorgt. Wij duiken al snel het kanaal in waar we ruim een half uur moeten wachten op de Postbrug en vervolgens bijna een half uur op de Vlakebruggen. De sluis staat echter al open en schut ons snel richting de Westerschelde. Daar loopt een flinke stroming naar zee en met alleen het fokje bij schuiven we snel richting ons doel voor vandaag Terneuzen.


0805-01

Grote zeeboten op de Westerschelde

Tegen het einde trekt de wind flink aan en staat vrijwel tegen. Precies als we bij de haven zijn is er veel scheepvaart zodat we snel moeten oversteken om vervolgens vrijwel gelijk met een duwbak in het kleine haventje aan te komen. Het is een wat chaotische binnenkomst. De havenmeester, een gepensioneerde dame, wacht ons op en geeft ons een mooi plekje in het kleine haventje dat na dit seizoen verdwijnt om plaats te maken voor een nieuwe haven. Het liggeld ( 12) is het laagste dat we in jaren zijn tegengekomen.

0805-03

De verenigingshaven die helaas verdwijnt

Home Home Home Home gastenboek06aug Terneuzen W.V. Neusen - Zeebrugge B.Z.Y.C. (B) Eindelijk Belgi


WindWest ruimend Noord 2-3
WeerZonnig met wolkenvelden, 22C
Vertrek10:30
Aankomst16:00
Log8497,6 - 8497,6 (0,0 Nm)
Gps28,9 Nm


Rond de kentering varen we de Schelde op richting zee. Na een stukje grote vaargeul zakken we via de Thomaesgeul achter de banken en varen langs de Zeeuws-Vlaamse kust richting Breskens. Er staat een licht windje en we gaan niet hard. De exacte snelheid weten we niet want sinds gisteren zit het log weer vast. Op de GPS maken we met stroom mee in ieder geval voldoende snelheid en Breskens komt snel dichterbij. Dan valt de wind helemaal weg en moeten we een stukje motoren, maar bij de zwart-witte paal voorbij Breskens komt de wind ineens terug en al gauw hebben we 12 knopen op de klok. Met stroom mee gaat het heel snel, tot ruim 8,5 kts over de grond. We gaan buitenom de Paardenmarkt omdat de route langs de kant (de Appelzak) mogelijk niet bezeild is.


0806-01

Grote zeeboten in de haven van Zeebrugge

We varen voor het eerst de haven van Zeebrugge binnen en die is immens. Het duurt nog een half uur voor we bij de jachthaven zijn, die tegen het oude dorp van Zeebrugge aan ligt. De faciliteiten zijn hier uitstekend en de havenmeester uiterst behulpzaam. We gaan de kant op om met de honden te wandelen en komen een heerlijke chocolade en ijswinkel tegen, waar we natuurlijk een ijsje halen. De honden krijgen ook ieder een half bolletje en genieten daar enorm van. Het is volop zomer en ondanks de redelijk normale temperatuur is het in de zon behoorlijk warm. De komende dagen gaat de temperatuur verder oplopen richting de 30 graden.


0806-03

Treinspoor tussen de achtertuinen

's Avonds gaan we eten bij het tapas restaurant op de haven. Het is er zo druk dat we moeten wachten voor we een plaats krijgen, maar het is het wachten meer dan waard. We kiezen een tapasplank voor twee met heerlijke gerechten, vooral vis en garnalen en een Brusselse wafel na. Daarna gaan we nog even wandelen met de honden en dan vallen de ogen dicht na een lange dag en gaan we onder zeil.

0806-04

Onze tapasplank

Home Home Home Home gastenboek07aug Zeebrugge B.Z.Y.C. Genieten van het zomerweer


WindNoordoost 2
WeerZonnig, 24C


Esmiralda was vannacht misselijk en we besluiten om nog een dagje te blijven in plaats van naar Blankenberge te varen. Er staat sowieso weinig wind vandaag en de geul bij de ingang van Blankenberge is bij laag water gevaarlijk ondiep, dus het komt eigenlijk wel goed uit zo. We doen rustig aan en gaan heerlijk douchen. Deze haven heeft echt uitstekende faciliteiten en bovendien een schappelijke prijs!


0807-01

Overzicht over de haven

's middags pakken we de fietsen en doen een rondje door het dorp. We gaan naar de 7e verdieping van een flat - op aanraden van de havenmeester - maar die is grotendeels gesloten (alleen voor groepen toegankelijk). Daarna nog even kijken in de kerk, waar ze een heuse urinoir naast de ingang hebben voor hoge nood. Dan nog even langs de bakker die hier de hele zondag open is.


0807-04

Voor hoge nood

Terug aan boord zetten we het zeiltje op voor de nodige schaduw en maken er een luie leesmiddag van. Het is heerlijk zomerweer en we genieten van het niets doen.

0807-06

Ook de honden zijn blij met het zeiltje

Home Home Home gastenboek08aug Zeebrugge B.Z.Y.C. - Nieuwpoort WSKlum Langs de Vlaamse kust


WindNoord tot Noordoost 3-4
WeerZonnig, 21C
Vertrek12:00
Aankomst17:15
Log8497,6 - 8497,6 (0,0 Nm)
Gps26,3 Nm


Gisteren het log omhoog gehaald om te kijken of deze geblokkeerd was, maar het log was schoon. Helaas doet de gever niets, ook niet als je het schoepje met de hand draait. Er is blijkbaar iets electronisch aan de hand. We zullen het de rest van de vakantie met de GPS snelheid moeten doen. De kentering is vandaag rond 13:30, dus we doen rustig aan en ontbijten met verse croissants van de bakker. Het is toch wel erg handig om fietsen aan boord te hebben! Daarna doen we boodschappen in de supermarkt. We hebben weer van die heerlijke Belgische kaas voor op brood!


0808-01

Luie zeildag

Het is nog altijd fantastisch zomerweer met volop zon en een aangename temperatuur doordat de wind vrij koel is. We vertrekken rond 12 uur en kunnen al in de haven van Zeebrugge zeilen. Als we buiten de pieren zijn zetten we koers richting Nieuwpoort en krijgen de wind ruim achter. Het gaat niet snel, maar na een uurtje begint de stroom mee te lopen en gaan we constant boven de 4 knopen grondsnelheid. De Vlaamse kustplaatsen met hun enorme appartementcomplexen schuiven n voor n voorbij. Na Oostende begint de wind duidelijk toe te nemen en loopt de snelheid op tot boven de 6 knopen. Op grootzeil varen we tussen de pieren van Nieuwpoort naar binnen, tegelijk met een groot aantal andere zeilboten. Het strijken van het grootzeil gaat wat chaotisch doordat er weinig ruimte is met al die boten. Bij de WSKLuM krijgen we een mooi plekje aan de F-steiger. De ontvangst is weer allerhartelijkst. Max en zijn vrouw zijn dit jaar voor het laatst. Vanaf 1 januari gaan ze met pensioen.

0808-02

Visser bij Nieuwpoort

Home Home Home Home gastenboek09aug Nieuwpoort WSKlum Golfdag


WindNoordoost 4-5
WeerZonnig, 22C


Vandaag staat er vrij veel wind uit het Noordoosten en we willen niet verder naar het zuiden. Er zit een kleine golfbaan vlakbij (10 minuten fietsen) en we hebben een golfsetje mee, dus vandaag maken we er een golfdagje van. Eerst rustig ontbijten en een uitgebreide wandeling met de honden door het natuurgebiedje bij de haven. We zien mooie vogels, maar geen zeehonden. Die waren er gisteren trouwens wel bij aankomst, maar toen hadden we meer oog voor het strijken van het zeil. Het is wederom schtitterend weer en het lijkt zo te blijven tot in ieder geval zondag.


0809-01

Vogel op het slik

De golfbaan ligt op/tegen een camping en is erg droog, maar met verrassend goede greens. We vermaken ons uitstekend en fietsen daarna met de tassen op de rug weer terug naar de boot. Leuk om het zo te kunnen combineren. De rest van de dag doen we rustig aan. De wind neemt steeds verder toe met af en toe flinke windvlagen in de haven. 's Avonds klotst het behoorlijk tegen de boot, want we liggen met de kont in de wind.

0809-03

Golfbaan met camping

Home Home Home gastenboek10aug Nieuwpoort WSKlum Verjaardagdag


WindNoordoost 3-5
WeerZonnig, 25C


Nienke is vandaag jarig! Maar ze is er - voor het eerst - niet bij (of wij niet bij haar). Toch gaan we het vieren met een etentje bij de Vierboete boven het havenkantoor. Het is nog altijd prachtig weer met een stevige Noordoostenwind die telkens in de middag aantrekt. De temperaturen lopen ondertussen elke dag verder op en voor morgen worden zelfs al tropische waarden voorspeld. We maken er een luie dag van met een beetje lezen, puzzelen en het bijwerken van de website. Ook de honden vinden het best en hebben geen enkele haast om uitgelaten te worden.


0810-1

SAR langszij

's middags is er plotseling commotie als de reddingsboot binnenkomt met een sleep die in de box naast ons moet worden gelegd (vaste ligplaats). Ze doen het allemaal heel netjes en beheerst. De motor was uitgevallen onderweg, waarschijnlijk door algen in de tank. 's Avonds gaan we heerlijk eten. Esmiralda heeft een vismenu met kreeft en ik een malse rib-eye. Na het eten wandelenr we nog met de honden die het heerlijk vinden nu het iets is afgekoeld. Daarna vallen de oogjes vrij snel dicht.

0810-2

Kreeftenschort

Home Home Home gastenboek11aug Nieuwpoort WSKlum - Zeebrugge B.Z.Y.C. Tegen de wind in


WindNoordoost 3-4
WeerZonnig, 30C
Vertrek10:15
Aankomst16:15
Log8497,6 - 8497,6 (0,0 Nm)
Gps32,2 Nm


Het is 's morgens al warm als ik broodjes haal bij de supermarkt. We willen een beetje op tijd vertrekken om niet te lang na hoog water bij Blankenberge te zijn. Eerst gaan we nog tanken voor de tegenwoordig schappelijke prijs van 1,93 per liter. Daarna varen we samen met een groot aantal schepen door de geul naar zee. In de geul zwemt een aantal zeehonden waarvan er n vlak bij de boot komt. Tegen 11:00 zijn we buiten de pieren en dan steken we eerst een flink eind de zee in tot we zo'n 5 mijl uit de kust zijn. Dan gaan we overstag en zetten koers naar Blankenberge. Het is eerst niet bezeild en daarna net wel als de wind iets bij draait. Bij Oostende begint de wind toe te nemen tot zo'n 20 knopen schijnbare wind bij 7 knopen grondsnelheid. Met stroom tegen wind beginnen de golven aardig op te bouwen en dat is niet fijn als je op zee het zeil moet strijken, want in de haven is te weinig ruimte.


0811-1

Droogvallen met kimkielen

We besluiten daarom om door te varen naar Zeebrugge. We maken opnieuw een slag naar buiten en sturen dan op de pieren aan, waar we gelijk met een zeeboot aankomen. We rollen de fok in om snelheid te minderen en lopen achter de zeeboot de haven binnen. Daar is het heel warm. We zetten alles open om door te waaien en een zeiltje tegen de zon. De honden vinden het zelfs te warm om te gaan wandelen en blijven binnen op de relatief koude vloer liggen. We hebben trouwens precies dezelfde box als op de heenweg.

0811-2

Achter de zeeboot naar binnen

Home Home Home Home gastenboek12aug Zeebrugge B.Z.Y.C. - Roompot Marina De verkoelende zee


WindOost krimpend Noordnoordoost 3-4
WeerZonnig, 32C
Vertrek07:30
Aankomst16:15
Log8497,6 - 8497,6 (0,0 Nm)
Gps37,2 Nm


Vandaag wordt een zeer warme dag, dus we zijn blij dat we de zee op kunnen. Na lang puzzelen hebben we gekozen voor een vertrektijd van 7:30 vanuit de haven. Dat betekent veel stroom tegen, maar wel een veel gunstiger wind (oostelijk), die tegen het middaguur naar het noorden gaat krimpen, zodat we de Oosterschelde in ook een bezeilde koers hebben. Bij vertrek moeten we wachten op twee grote zeeboten, maar dan kunnen we de pieren uit en koers zetten naar het noorden. De wind is iets minder oostelijk dan gehoopt en we worden flink weggezet door de stroom, zodat we veel verder de zee op gaan dan bedoeld. Het gaat ook niet hard met stroom tegen; We halen niet meer dan 3,5 kts over de grond.


0812-1

Het zijn net schoenendozen

Tegen 10:30 valt de wind vrijwel weg en loopt de snelheid terug tot onder de 2 knopen. We zetten een half uurtje de motor bij, maar dan komt de wind terug en kunnen we weer zeilen. Deze begint al te krimpen en we maken een slag terug naar de kust. Rond 12:30 zijn we bij ons waypoint op 15 mijl van Zeebrugge. Het gaat niet hard, maar het is heerlijk zeilweer en de wind houdt het fris genoeg voor ons en voor de honden. Het plan werkt uiteindelijk zoals bedacht. De wind krimpt verder naar het Noorden als we voorbij Westkapelle zijn. We gaan overstag en kunnen zonder extra slag de Oosterschelde opvaren richting Neeltje Jans. De stroom begint nu mee te lopen en die geeft net dat beetje extra wind om de snelheid hoog op te voeren. Op een gegeven moment lopen we 9,5 kts over de grond en de sluis komt heel snel dichterbij. Na de sluis is het nog even gedoe bij de haven. We krijgen 2x een ligplaats toegewezen waar al iemand ligt en mogen uiteindelijk in de box daarnaast blijven liggen. Het is erg warm in de haven. We zijn blij dat we het grootste deel van de dag op het water waren! Morgen weer vroeg op, want we willen door naar IJmuiden en dat is een flinke afstand.

0812-2

Relaxen met een zeebriesje over de kop

Home Home Home Home gastenboek13aug Roompot Marina - Scheveningen Jachtclub Zeehondendag


WindZuidoost 3, daarna var 1, later noord tot noordoost 3
WeerZonnig, 30C
Vertrek07:45
Aankomst17:45
Log8497,6 - 8538,0 (40,4 Nm)
Gps47,8 Nm


We willen naar Ijmuiden om daarna door te varen naar Den Helder voor een weekje wadden. We willen om 8:30 buiten de sluis zijn om stroom mee te pakken richting de Banjaard en het laatste stuk naar IJmuiden. De voorspelling is Zuidoost 3-4 krimpend Oost tot Noordoost. Bij de sluis duurt het allemaal erg lang en ondanks het vroege vertrek zijn we pas rond 8:45 door de sluis. De wind is het eerste stuk pal achter en we varen op melkmeid en stroom richting de Banjaard. Daar zit nog een zeilboot vast vlak naar de vaargeul op de plaat. Waarschijnlijk weggezet door de stroom die daar zijwaarts loopt. Wij komen goed door de geul en maken ons op voor een mooi halfwinds rak als de wind ons in de steek laat. Er zit niets anders op dan de motor bijzetten. Terwijl de zee vlak wordt, zien we overal zeehonden opduiken en dat uren achter elkaar. Het zijn er tientallen en sommige komen naar de boot zwemmen om vervolgens vlak achter de boot op te duiken. Ze zijn nieuwschierig en aan het spelen, het lijkt Dolfinarium wel.


0813-1

Warme lunch op zee

Esmiralda kookt een pasta maaltijd voor de lunch en we vermaken ons best tijdens de op zich saaie motortocht. Rond 16:00 zijn we bij de Maasmond. We hebben dan een uurtje de stroom mee en er is ook wind gekomen, maar helaas is die vrijwel tegen. We steken met ruim 8 knopen grondsnelheid over en passen mooi tussen de inkomende en uitgaande scheepvaart door. IJmuiden is met wind tegen buiten bereik en we zetten koers naar Scheveningen dat wel bezeild is. We kunnen nog even lekker zeilen! In Schevingen krijgen we zowaar een box terwijl de kom al helemaal vol ligt. Wat een luxe. Er is midden in de haven op de steigers een jachtclub gebouwd waar ze heerlijke bitterballen hebben! Het is warm in de haven, maar er waait een lekker windje en het is goed te doen. Bovendien verdwijnt de zon al snel achter de gebouwen en dan wordt het heel aangenaam.

0813-2

De parasol geeft de honden wat verkoeling

Home Home Home Home gastenboek14aug Scheveningen Jachtclub - IJmuiden Seaport Marina Spelevaren


WindNoordelijk 2-3
WeerZonnig, 30C
Vertrek11:45
Aankomst19:15
Log8538,0 - 8538,0 (0,0 Nm)
Gps31,7 Nm


Wederom een stralend mooie dag. Wind en tij maken een lange rit naar Den Helder lastig, tenzij we de hele weg tegen de wind in gaan moteren en daarvoor hebben we geen zeilboot. We gaan naar IJmuiden en daarvoor hebben we ruim de tijd. Eerst boodschappen doen in de grote Jumbo supermarkt en daarna de zee op waar nauwelijks wind staat. We zien wat rimpelingen verder uit de kust en verleggen de koers. Langzaam maar zeker komt er meer wind en kunnen we aardig zeilen, maar kruisend met stroom tegen schiet het allemaal niet op. Bij de kentering om 15:30 zijn we pas 10 mijl in de goede richting opgeschoten.


0814-1

Sinds lange tijd weer wolken voor de zon

Juist als de stroom mee gaat lopen, valt de wind weg. We zetten de motor bij, maar na een half uur komt er weer meer wind en kunnen we zeilen. We krijgen zelfs de meeste wind van de hele dag en lopen uiteindelijk ruim 7 knopen over de grond. Het log, dat het gisteren spontaan weer deed, geeft vandaag enkel een 0.0 aan. Er is duidelijk iets electronisch mis. We gaan voor de verandering weer eten bij Chi Ling en nemen de honden mee omdat het veel te warm is om aan boord te blijven en erg druk, waardoor ze ook niet rustig slapen. We mogen niet naar binnen met ze, maar buiten op het terras wel en dat is geen straf met dit weer. Vanaf morgen wordt het onstabiel en dat is goed te zien aan de bewolking die we in de afgelopen week nauwelijks hebben gehad, maar vandaag wel.

0814-2

Avondrood

Home Home Home Home gastenboek15aug IJmuiden Seaport Marina - De Blocq van Kuffeler W.S.V. motordag


WindWestelijk 1-3
WeerZonnig met wolkenvelden, 's avonds onweer, 25C
Vertrek11:15
Aankomst18:15
Log8538,0 - 8538,0 (0,0 Nm)
Gps28,9 Nm


Na twee weken stabiel zomerweer zit er verandering in de lucht. Vanochtend heel vroeg hadden we regen en ook overdag is er naast zon ook bewolking. De lucht is veel vochtiger en dat maakt het benauwd. Over zee naar Den Helder is door het lastige tij, de lichte zuidwesten wind (pal achter) en het verwachte onweer niet aantrekkelijk, dus we kiezen voor de ook niet aantrekkelijke, maar wel veilige route over het Noordzeekanaal. Dat geeft ons voor de komende dagen waarin wederom buien en onweer worden verwacht wat meer opties.


0815-1

Te weinig wind om te zeilen

Dat we moesten moteren in het kanaal was verwacht, maar helaas is er ook op het Markermeer niet te zeilen. De wind is veel te zwak om voortgang te maken. We proberen het wel, maar komen niet boven de 2 knopen snelheid. Vanuit het zuiden zijn buien op weg naar onze omgeving, dus we zetten toch de motor maar weer bij. Tijdens het avondeten komt er inderdaad een flinke onweersbui over en moeten we naar binnen verkassen.

0815-2

De haven van Blocq

Home Home Home Home gastenboek16aug De Blocq van Kuffeler W.S.V. - Enkhuizen Binnenhaven Rugwindje


WindZuidwest 3, ruimend west
WeerZon en wolken, 27C
Vertrek11:30
Aankomst16:00
Log8538,0 - 8538,0 (0,0 Nm)
Gps18,6 Nm


Na de regen gisteravond is het opgeklaard en 's morgens is het droog en zonnig. We zetten zeil naar Enkhuizen, dat pal Noord in rechte lijn ligt. We beginnen met halve wind, maar in plaats van ruimen naar Noordwest wordt deze steeds zuidelijker zodat we op een gegeven moment een melkmeid varen. Zo'n 6 mijl voor Enkhuizen valt deze helemaal weg om even later als Westenwind weer terug te komen. We lopen gemiddeld zo'n 4 knopen tot vlak voor de ingang van de sluizen waar het terugzakt naar 2 knopen. De laatste anderhalve mijl gaan op de motor en de sluis gaat precies open als we aankomen. We kunnen zo mee naar binnen schuiven. In de binnenhaven is het rustig en kunnen we een plekje aan de kant opzoeken.


0816-1

We zijn er bijna

De kinderen komen langs. Ik heb contact met ze gehouden en voor Esmiralda is het een verrassing. Heerlijk om ze weer in het echt te zien. We borrelen op de boot, spelen een spelletje en gaan uit eten bij Het Anker, 200 meter van onze ligplaats. Het is heel gezellig en de avond vliegt voorbij.

0816-2

Met z'n allen

Home Home Home Home gastenboek17aug Enkhuizen Binnenhaven Regendag


WindNoordoost 4-5
WeerBewolkt met regenbuien, in de vroege ochtend onweer, 21C


Tegen 5:30 komt er een flinke bui over met onweer en vanaf dat moment is het een afwisseling van buien en drogere periodes. Tussen de buien door laten we de honden uit en doen boodschappen. We halen - ondanks het wat minder warme weer halen we een ijsje; Ze zijn bij Vivaldi te lekker om te laten liggen. Verder vermaken we ons met puzzelen, spelletjes en het bijwerken van de website. Bij de eerste jaren missen nog wat foto's en die kunnen nu mooi worden toegevoegd. Zoals altijd is het erg leuk om de foto's van "vroeger" te bekijken toen we nog een stuk jonger waren en de kinderen nog klein. Veel herinneringen komen zo naar boven.

0817-2

Het regent, het regent

Home Home Home gastenboek18aug Enkhuizen Binnenhaven Luierdag


WindNoord 2-3
WeerZonnig met wolkenvelden, 23C


Het is vandaag wat koeler dan de afgelopen periode en dat is eigenlijk wel lekker. In het zonnetje is het nog altijd aangenaam. Ik sta vandaag standby voor werk en we maken er daarom maar een luie dag van. Er is niet veel wind en we hebben geen zin om te moteren of te dobberen met vliegjes op het IJsselmeer, dus we blijven nog een dagje in het gezellige Enkhuizen. We wandelen door de stad en bezoeken de Westerkerk waar honderden grafstenen in de kerk liggen. Een deel van de teksten is weggekrast en dat blijkt gebeurd te zijn tijdens de Franse overheersing (ca 1815) toen men het gelijkheidsbeginsel zover doorvoerde dat zelfs de grafstenen geen verwijzigingen naar titels mochten hebben.

0818-1

Mooi stukje Enkhuizen

's Avonds gaat - voor het eerst deze vakantie - de Cobb aan voor een heerlijke barbecue. We genieten van een lekkere avond in de buitenlucht met het geluid van de verschillende goedgevulde terassen op de achtergrond.

0818-2

Het stadhuis waar we getrouwd zijn

Home Home Home gastenboek19aug Enkhuizen Binnenhaven - Urk Gemeentehaven Sprintje


WindZuidwest 4
WeerHalfbewolkt, 24C
Vertrek11:00
Aankomst13:15
Log8538,0 - 8538,0 (0,0 Nm)
Gps12,5 Nm


Na drie dagen Enkhuizen is het tijd om verder te gaan. Als we het weerbericht bekijken, zien we dat er morgen vrijwel geen wind is. Dat verandert onze plannen, want we wilden vandaag naar Stavoren en morgen naar Urk. Dat laatste is met heel weinig wind geen pretje, dus we gaan vandaag naar Urk en dan zien we wel of we morgen of zondag naar huis gaan. 's Morgens eerst even langs de bakker voor verse croissants en broodjes en daarna op weg naar Urk, wat niet echt ver varen is. We hebben een heerlijk windje, zo'n 60 graden relatief met 14 knopen en dan loopt de boot uitstekend. We varen constant tussen de 6 en 7 knopen en dan ben je snel aan de overkant. Die zien we trouwens pas als we er bijna zijn, want het zicht is bepaald matig. De lucht is erg vochtig en er wordt later vandaag regen en mogelijk onweer verwacht.

0819-1

Heerlijk zeilweer

Nienke moet werken bij Storm om 16:00 en komt wat eerder naar de boot. Ze blijft 2 nachtjes slapen en vaart zondag mee terug naar Lelystad. We gaan eerst een lekker ijsje halen, daar nodigt het weer wel voor uit. Terwijl in de omgeving flinke buien langskomen, blijft het op Urk mooi weer. Het wordt steeds helderder en 's avonds kunnen we zowel Lelystad als Enkhuizen zien liggen. We gaan uit eten bij Storm en genieten van de "Urker beleving", een grote schaal met sliptong, schol en kibbeling. Als we teruggaan naar de boot is er nog steeds geen druppel gevallen.

0819-2

Genieten van een ijsje

Home Home Home Home gastenboek20aug Urk Gemeentehaven Verjaardag en zon


WindWest 2-3
WeerZonnig met af en toe een wolk, 23C


De dag begint met het verplaatsen van de boot. De eigenaar van onze box komt terug en de havenmeester heeft de plek van de buren voor ons op rood gezet zodat we simpel kunnen verkassen. Daarna gaan we met zijn allen naar Storm, want Jacob, de eigenaar, is jarig en we zijn uitgenodigd om een taartje te komen eten op het terras. We krijgen heerlijk gebak met koffie en vieren heel klein zijn verjaardag. Daarna moet het restaurant open en gaan wij terug naar de boot terwijl Nienke gaat werken. Ze wil toch graag mee terug varen naar Lelystad, dus we blijven nog een dagje. Het wordt wederom een luierdag. In de zon en met heel weinig wind in de haven is het behoorlijk warm en we zitten op het warmste deel van de dag grotendeels binnen. 's Middags komt er meer wind en is het erg lekker buiten. We lezen een boekje, puzzelen wat en doen verder vooral erg weinig. Zelfs de honden hebben eigenlijk geen zin om te wandelen en maken het rondje zo kort mogelijk. We eten buiten en praten wat met de buren. Als het donker wordt, koelt het snel af en gaan we naar binnen.

0820-1

De avond valt

Home Home Home gastenboek21aug Urk Gemeentehaven - Lelystad Houtribhaven Thuisreis


WindZuidwest 3-4
WeerZonnig met wolkenvelden, 23C
Vertrek10:15
Aankomst13:00
Log8538,0 - 8538,0 (0,0 Nm)
Gps14,7 Nm


Vandaag is de laatste dag van onze vakantie, dus het reisdoel is duidelijk: terug naar de thuishaven. Nienke is vannacht aan boord gekomen en vaart mee terug naar Lelystad. Het is vandaag wederom heerlijk weer en er staat een lekker windje dat alleen precies vanuit Lelystad komt. Na het ontbijt zetten we zeil in de haven van Urk en varen uit. We zeilen heerlijk aan de wind en kruisen richting Lelystad met enkele grote slagen. Bij de Flevo Marina moeten we een paar korte slagen maken om voorbij het dijkje te komen en dan zijn we snel bij de haven. Ik breng Nienke en de honden met de auto terug naar Urk. Zij gaat naar huis en ik terug naar de boot. Onderweg zowel heen als terug de Ketelbrug open. Op de boot is het opruimen, schoonmaken en inpakken. De vakantie is voorbij!

0821-1

Ketelbrug open

Home Home Home Home gastenboekMartijn a/b gir